FOK!film presenteert: Horror tijdens kerst

De tweede horror-kerstfilm is The Gremlins, een Amerikaanse horror-komedie uit 1984. Joe Dante was destijds de regisseur en het script kwam van Chris Columbus. Zach Galligan en Phoebe Cates tekenden voor de hoofdrollen. De film was destijds een doorslaand succes en kreeg in 1990 een vervolg met The Gremlins 2: The New Batch.

De films werden beide bekritiseerd door enkele gewelddadige scénes en dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het Amerikaanse filmrating systeem moest worden aangepast. Er waren namelijk gevallen bekend van ouders die hun kunderen meenamen naar de bioscoop in de vaste veronderstelling dat The Gremlins een familiefilm was. Helaas waren enkele slapeloze nachten het gevolg. 

The Gremlins werd gemaakt in een tijd dat het in de mode was om in een film horror en komedie als thema te nemen. Zo waren Ghostbusters en Beetlejuice ook vergelijkbare producties uit dezelfde periode. Het idee voor The Gremlins is onstaan in de Tweede Wereldoorlog toen mechanische defecten op spottende wijze werden toegeschreven aan kleine monstertjes die machines saboteerden. Deze 'gremlins' werden toen snel een populair onderwerp en kinderboekenschrijver Roald Dahl bracht zelfs in 1943 een boek uit over de gremlins. Het idee voor de film ontstond volgens regisseur Dante ook naar aanleiding van het lezen van dit boek.

De filmmuziek won een Saturn Award en werd geschreven door Jerry Goldsmith. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deze hoofdmuziek het gedrag van de gremlins moest weergeven. Verder zingt Gizmo in de film, ook dit liedje werd speciaal geschreven door Goldsmith. Beluister hieronder nog eens de bekende 'gremlin theme'. De gebruikte afbeeldingen zijn overigens afkomstig uit de eerste film én het vervolg.

De film werd over het algemeen goed ontvangen en werd gezien als een persiflage op de Westerse samenleving en de afhankelijkheid van technologie. Kritieken waren er ook: men vond het verhaal te simpel, de special effects te slecht en er waren, zoals reeds genoemd, opmerkingen over de gewelddadige scènes.

Commercieel was de film een groot succes en ging gepaard met een grote merchandise en bracht wereldwijd ruim 148 miljoen dollar op. Tot slot nog een weetje: Op de gevel van van de bioscoop in de film worden films aangekondigd met de titels "A Boy's Life" en "Watch the Skies". Dit waren werktitels voor E.T. en Close Encounters