Pipo X7s, Windows + Android voor ¤100

4. Prestaties

 

Natuurlijk heb ik de Pipo aan diverse testen onderworpen waaronder Benchmarks. Ik wil er wel op wijzen dat benchmarks alleen een indicatie zijn en zeker niet altijd de praktijk weergeven, je zal zien dat er hier ook weinig verschillen zijn tussen de X7 en X7s omdat de hardware gelijk is. 

Processor 

De processor in de Pipo X7s is een Intel Atom Z3736F. Deze processor is natuurlijk geen hoogvlieger en bedoeld voor heel simpel gebruik.

De processor heeft 4 cores geklokt op 1.33GHz met een turbo tot 2.16GHz. De GPU is geklokt op 313 / 646MHz (normaal / turbo). Dit zou qua snelheid overeen moeten komen met de mid-high ARM-chipsets van dit moment.

Connectiviteit

De connectiviteit van een PC is natuurlijk belangrijk; bij een tekort aan bandbreedte lopen films niet lekker en gaat de boel stotteren. Natuurlijk is het het beste om de tv-box aan te sluiten via ethernet maar ik heb in dit geval ook diverse tests met wifi gedaan.

Wifi

Tijdens een test van de wifi op afstand haalde ik een downloadsnelheid van 13Mbps down en 5 up, dit lijkt een prima doorvoersnelheid voor Netflix, Youtube en niet te hoge bitrate films. De afstand tot het wifi-accespoint was ongeveer 9 meter en 1 verdieping (2 muren).

Daarnaast heb ik ook intern de snelheid getest met diverse bestandsoverdrachten en dichterbij de router (3 meter, 2 muren). Hier kwam een gemiddelde van 35Mbps down en 31 upload uit. Snelheden die iets hoger liggen dan bij de X7 maar dus ook prima.

Natuurlijk hangt de wifi-verbinding altijd af van de hoeveelheid netwerken en je eigen setup, genoemde snelheden zijn dus een indicatie.

Ethernet

Een speedtest plaatsen heeft hier weinig zin, de Pipo X7s trekt mijn verbinding met gemak vol.

Bij verdere tests zie ik (intern) downloadsnelheden van ongeveer 90Mbps up en down. Ook deze snelheden zijn natuurlijk afhankelijk van mijn netwerk maar 90Mbps lijkt mij in de meeste gevallen voldoende.

Flash, USB-snelheid

Allereerst heb ik een test gedaan van het interne geheugen. Met een read/write van 175MB/s en 86MB/s heb je meer dan voldoende snelheid binnen Android. Voor Windows zou je wellicht iets meer snelheid willen hebben maar een supersnelle SSD kan er voor deze prijs gewoon niet af.

Binnen Android heb ik ook de lees- en schrijfsnelheden naar een HDD getest, hieruit kwamen snelheden van rond de 40MB/s. Dit versterkt bij mij wederom het gemis van USB 3.0 op de Pipo X7s. Zeker gezien je binnen Windows vrijwel zeker bestanden op een extern medium gaat willen installeren.

Verbruik

Aangezien de Pipo wordt geadverteerd als zijnde een zuinige pc heb ik dit natuurlijk ook even nader bekeken. Tijdens diverse tests kwam ik tot de volgende waarden (hetzelfde als met de X7):

De waarden zijn gemeten met een VOLTCRAFT 4000 Pro D.

  • Adapter: 0.31 Watt
  • Pipo Uit: 1 Watt
  • Boot: 8 Watt
  • Idle: 6.81 Watt tot 7.11 Watt
  • Full load: 12 Watt