Pipo X7s, Windows + Android voor ¤100

3. Design en bouwkwaliteit

 

De Pipo X7s komt in dezelfde vorm en behuizing als de Pipo X7, aan de buitenkant lijken ze vrijwel identiek. Maar toch is er een klein verschil te ontdekken, aan de achterkant van de X7s vinden we onder andere een micro-USB aansluiting die zowel OTG (USB On-The-Go) alswel een connector is om flash en ADB-verbindingen mogelijk te maken.

pipox7s-usbconnector (Foto: RobertNL)

Aan de binnenkant van de X7s zijn meer verschillen te ontdekken, zo bevat het een anders opgebouwde printplaat met een (zo lijkt het) aansluiting voor een scherm. Deze aansluiting is in de Pipo X7s weliswaar niet in gebruik maar bij de nieuwste telg uit de Pipo serie (X8) zit een 7" scherm ingebouwd.

pipox7s-connector (Foto: RobertNL)

De verdere hardware lijkt identiek aan die van de X7. Al met al is de hardware dus wederom prima, zeker met de prijs in het achterhoofd. Wel zou ik graag de poorten wat willen verplaatsen; de audio aan de achterkant en ook een extra USB-poort aan de achterzijde zou niet vervelend zijn. Ook een USB 3.0-poort zou de Pipo niet misstaan, theoretisch gezien was dit mogelijk gezien de chipset 1 USB 3.0 poort ondersteunt.

Daarnaast is het jammer dat de wifi-antenne niet makkelijk te verwijderen is. Zeker aangezien deze met een ethernetaansluiting niet altijd nodig is.

pipox7s-achterkant (Foto: RobertNL)

Wat wellicht wel een puntje kan zijn is de warmte. Het gehele kastje is passief gekoeld en voelde soms wat warm aan. Throttling lijkt dan ook wederom regelmatig voor te komen bij de Pipo X7s.

Tijdens de benchmarks die hieronder te vinden zijn kwam ik aan de buitenkant van het kastje (onderkant) tijdens het meten op temperaturen van rond de 34 graden. Zeker gezien de bovenkant niet direct in contact staat met de chipset vond ik die met 31.5 graden ook warm.

  • Antutu: 36186
  • Ice Storm Extreme: 8002
  • Geekbench: single-core 901, multi-core 1975

Om hier wat aan te doen is een vrij eenvoudige DIY-fix mogelijk. Hiervoor heb je een schroevendraaier en een siliconen thermal pad van 5mm dik nodig, waar je ongeveer $6 voor kwijt bent. Natuurlijk heb ik dan ook even zo’n pad besteld en geïnstalleerd in de Pipo X7s wat op deze foto's te zien is.

pipox7s-mod1 (Foto: RobertNL)

pipox7s-mod2 (Foto: RobertNL)

pipox7s-mod3 (Foto: RobertNL)