CD: Octopus Syng - Reverberating Garden Number 7

Zo nu en dan speuren we het wereldwijde web af, op zoek naar leuke bandjes die nog niet zo bekend zijn bij een groot publiek maar die het zeker wel verdienen om door meer mensen gehoord te worden. Zo kwamen we onlangs op het spoor van de Finse band Octopus Syng. Octopus Syng is bepaald geen nieuwkomer in de muziekwereld. De groep werd in 1999 opgericht door de muzikale duizendpoot Jaire Pätäri en bracht sindsdien fijne albums uit zoals Rainbow Coloured Mandala (2000), Beyond The Karmadelic Coldness, There's The Lovedelic Warmth (2004) en Birds Of Morning Are Never Late (2007). Inmiddels zijn we alweer zeven jaar verder en is de Finse groep aan haar vierde album toe: Reverberating Garden Number 7.

Octopus Syng - Reverberating Garden Number 7

Al vanaf de eerste klanken van 'Avant Garden' horen we een plaat die doorspekt is met invloeden uit de zestiger jaren. De band, bestaande uit zanger en gitarist Jaire Pätäri, gitarist Joni Seppänen, bassist Antti Sauli en drummer Jukka Toivanen, was zo'n 7 jaar bezig met de totstandkoming van Reverberating Garden Number 7 en dat resulteerde dan ook in een zeldzaam mooie plaat, die vooral leunt op de Britse psychedelische folk uit het gouden decennium van de moderne popmuziek. Bij het beluisteren van Reverberating Garden Number 7 moeten we dan ook regelmatig denken aan de groep Pink Floyd in de tijd dat Syd Barrett de touwtjes nog in handen had. Maar ook bands als The Beatles, Jefferson Airplane, Velvet Underground en The Doors waren van invloed op dit uiterst avontuurlijke album.

Van het trippy popliedje 'Cuckoo Clock Mystery' en het flower power-achtige 'Very Strange Trip' tot het spooky 'Reflections of Time' en het progressieve 'Avant Garden' horen we een dynamisch stuk muziek die zich het beste laat beluisteren als een muzikale reis door de tijd. Liefhebbers van trippy muziek zullen deze band waarschijnlijk allang kennen, maar mocht dat niet het geval zijn dan kunnen we bij deze aanraden om eens een oor te luister te leggen op de Bandcamp-pagina van dit spacende gezelschap. Fans van de hierboven genoemde artiesten mogen dit pareltje in elk geval niet in hun collectie laten ontbreken.