CD: Vista Chino - Peace

We hebben er een tijd op moeten wachten maar de mannen, die voorheen bekend waren onder de naam Kyuss, zijn terug met een nieuwe band en een indrukwekkend debuutalbum. Op Peace horen we weer dat zeer herkenbare geluid van de legendarische band, die ons eerder al aangenaam wist te verrassen met klassieke stoner rockalbums zoals Blues For the Red Sun, Welcome To Sky Valley en ...And the Circus Leaves Town.

Vista Chino - Peace

Voor het ontstaan van Vista Chino moeten we terug naar 2010. Het was namelijk in dat jaar dat John Garcia ging optreden onder de noemer Garcia plays Kyuss. De band bestond naast Garcia uit de Nederlandse en Belgische muzikanten Jacques de Haard (Agua de Annique, Celestial Season), Rob Snijders (Agua de Annique, Kong, Celestial Season) en Bruno Fevery (Arsenal, Monza). Vanaf eind 2010 besluiten Nick Oliveri, Brant Bjork, John Garcia en Bruno Fevery om verder te gaan onder de naam Kyuss Lives! Toene bekend werd dat de groep bezig was met een nieuw studio-album stapten de voormalige Kyuss bandleden Josh Homme en Scott Reeder naar de rechter om dit te voorkomen. De naam mocht vanaf dat moment niet meer gebruikt worden door Garcia. De bandleden besloten daarop dat de nieuwe naam van de band Vista Chino zou worden, vernoemd naar een weg die door de woestijn van Palm Springs loopt.

Voor Peace dook de band eind 2012 de Thunder Underground Recording Studio's in om een elftal nieuwe liedjes op de gevoelige band vast te leggen. Al vanaf de allereerste tonen van het intro 'Good Morning Wasteland' horen we de welbekende gitaarmuren van Garcia en consorten op ons afkomen. Je waant je meteen in de Amerikaanse woestijn, wat op zich niet zo vreemd is aangezien het ook de lokatie is waar zo ongeveer alle composities op deze vette plaat ontstonden. Vista Chino zou je eigenlijk het beste kunnen omschrijven als Kyuss, maar dan zonder Josh Homme. Hommes plaats is overgenomen door de Belg Bruno Fevery, die voorheen ook in een Kyuss-tribute band had gespeeld. Bij de opnames in de Thunder Underground Recording Studio's werden de liedjes vaak in meerdere versies met verschillende zanglijnen opgenomen, waarna de beste versie voor de plaat werd uitgekozen. Zo werd 'As You Wish' maar liefst acht keer opgenomen voordat ze de juiste versie te pakken hadden. Hierdoor krijgen de liedjes wel een heerlijk geimproviseerd karakter waarbij je regelmatig het gevoel hebt alsof ze tijdens een jam in de studio zijn ontstaan.

Vista Chino - Peace 2

Naast het prima gitaar werk van Fevery is het vooral het ijzersterke drumwerk van Brant Bjork dat de muziek op deze plaat van Vista Chino tot ongekende hoogten weet te brengen. Zanger John Garcia liet zich bij het schrijven van de teksten niet geheel onberoerd door de rechtzaak die zijn voormalige bandmaatjes Homme en Reeder tegen hem hadden aangespannen. Zo zingt hij in het liedje 'Sweet Remain': "And they lost their souls. When they lost their way. Yeah, we fight to the bone. But the spirit remains." Heb je de platen van Kyuss al in de kast staan of ben je gewoon een liefhebber van stonerrock in het algemeen dan mag dit verrassende debuutalbum van Vista Chino zeker niet in je collectie ontbreken. Peace van Vista Chino is gewoon één van de essentiële stoner-albums van 2013, die vast en zeker in meerdere eindejaarslijstjes op zal duiken.

Mocht je willen weten hoe de band live klinkt, op 23 november is Vista Chino te zien en te horen in Speedfest in Eindhoven.