CD: Wire - Change Becomes Us

Als een band uit de zeventiger jaren een comeback maakt is, het vaak afwachten of het nog wel wat is. Vaak teert zo'n groep op in het verleden behaald succes en hebben ze meestal niet zo veel nieuws meer te melden. Een goede uitzondering op deze regel is de Britse postpunkformatie Wire. Op Change Becomes Us klinkt de band weer ouderwets maar tegelijkertijd verfrissend goed.

Wire - Change Becomes Us

Change Becomes Us is de dertiende studioplaat van het eigenzinnige kwartet. Aan het einde van de jaren zeventig maakte Wire naam met de baanbrekende postpunkalbums Pink Flag, Chairs Missing en 154. Voor degenen die niet zo bekend zijn met het begrip postpunk, het was de wat experimentelere tegenhanger van de traditionele punk, een genre waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van drie akkoordenschema's. Postpunk combineerde punk echter met krautrock, funk en zelfs disco.

Op Change Becomes Us hebben de mannen van Wire een keuze gemaakt uit de immense hoeveelheid overgebleven nummers uit de begintijd van de groep. Het resulteerde in een verrassend veelzijdig album waarop we duidelijk kunnen horen waarom Wire zo'n grote inspiratiebron vormde voor de latere Britpopscene. Wat in elk geval wel duidelijk wordt is dat we nu wel weten waar bands als Interpol, Arctic Monkeys, The Rakes, Liars, Franz Ferdinand, Bloc Party, Yeah Yeah Yeahs, Blood Red Shoes, Maxïmo Park, Editors, White Lies en The Killers hun muzikale mosterd vandaan haalden.

De liedjes op Change Becomes Us mogen misschien 35 jaar op de plank hebben gelegen, in 2013 klinkt de plaat nog steeds zeer actueel en hebben de composities niks aan kracht ingeboet. Wire combineert het beste van toen en nu en heeft een album afgeleverd die bij de fans van hierbovengenoemde bands vast wel in de smaak zal vallen.