Batman: The Brave and the Bold

Gespeeld op de Wii, ook verkrijgbaar op de Nintendo DS

Batman

Nadat Rocksteady Studios in 2009 de grimmige kant van Batman liet zien in Batman Arkham Asylum doet WayForward Technologies het nu iets anders. Zij komen met Batman: The Brave and the Bold, gelijknamig aan de cartoon- en comicserie die nu in Amerika bezig is. Hiermee gaan ze weer een beetje terug in de tijd naar de wat minder serieuze Batman, bekend van de kreten ‘KABLAM’ en ‘PHOAW!’. Heeft Wayforward Technologies met deze ‘2D Beat ‘em Up’ voor de Wii een goede game in de Batman-serie gemaakt?

Het verhaal van Batman: The Brave and the Bold is simpel doch leuk gehouden.Als speler kies je tussen de 'Dark Knight' of zijn hulpje Robin om het kwaad te bestrijden. Dit kwaad komt in vele vormen terug; veel schurken uit de collectie vijanden die de stad Arkham heeft, komen terug in dit spel. Zo kom je oog in oog met Catwoman en Catman, Two Face en nog vele anderen. Het spel is opgedeeld in vier verschillende 'episodes', ieder met een op zichzelf staand verhaal. De verhalen zijn niet van een hoog niveau, maar het is eigenlijk precies wat een beat ‘em up nodig heeft, een luchtig en simpel verhaallijntje dat tussen het knokken door loopt.

Hersenloos knokken
The Brave and the Bold is precies wat je van een beat ‘em up verwacht, namelijk hersenloos knokken. Per level komen er legioenen vijanden op je af, waar je enige afstand van kan doen door op de knoppen te rammen. Alhoewel de game perfect zou zijn voor de ‘liggende stand’ van de Wii-remote, waarbij je de controller houdt als een NES-controller, hebben ze toch gekozen voor het gebruik van de Nunchuck en de Wii-remote. Standaard aanvallen doe je met de knoppen, maar voor de zware aanvallen is een zwaai met de controller noodzakelijk. Soms moet je met de controller richten op het scherm, bijvoorbeeld bij het gooien van de bekende Batarang. Het richten is leuk bedacht en goed uitgewerkt en ook het schudden met de controller voor zware aanvallen werkt. Al maak je door kleine bewegingen met je hand soms een move die je op dat moment liever niet wilde doen. Dit kan bijvoorbeeld de, in de Nederlandse versie van de game, ‘super opgeladen’ move zijn, waarvoor er een aparte animatie wordt ingeschakeld en een van de karakters even laat zien wat hij in zich heeft.

Batman

DDoor het spel heen speel je extra helden vrij, die je dan kunt kiezen ter vervanging van Batman of Robin, of als hulpje. Er is namelijk een legioen aan helden, zoals Aquaman en Green Flash, die soms kunnen worden opgeroepen om de superhelden een handje te helpen tijdens lastige situaties. Voor de rest is de gameplay erg simpel gehouden, een druk op de A-knop laat je slaan en er zitten ook nog wel wat combo's in, maar dieper gaat het niet. Hierdoor is het spel gemakkelijk op te pakken en kan iedereen aanschuiven op de bank om wat vijanden te verslaan, maar het wordt al snel 'oud'.De gameplay heb je na een tijdje wel gezien en daarbij is de game erg kort. Soms wordt er wel eens wat tactiek van de speler gevraagd, maar dit gebeurt meestal alleen bij eindbazen en zoals de naam al zegt, deze komen niet zo vaak voor.

Humoristisch
Batman: The Brave and the Bold is ingesproken door dezelfde heren en dames die de televisieserie doen, maar er is natuurlijk ook een aparte verhaallijn. Doordat het spel zichzelf niet al te serieus neemt komt dit al vaak neer op grappen en grollen van iedereen in het spel. De timing van de grappen is vaak goed en passen precies bij dit 'Batman-universe', soms slaat de humor echter de plank mis. Grafisch doet het niets verrassends, de animaties kloppen soms niet helemaal en de achtergronden zijn soms zelfs gewoon lelijk te noemen, maar over het algemeen ziet het er allemaal degelijk uit.  De special effecten zoals de binnenkomst van zogenaamde hulphelden zijn stuk voor stuk leuk uitgevoerd. Zo komt Booster Gold je helpen, maar wel nadat de paparazzi een paar kliekjes van de beste man hebben gemaakt. Zulke dingen werken behoorlijk mee aan de presentatie van het spel, die zeker goed is. De filmpjes zijn leuk gedaan en zouden niet mistaan op menig kinderzender.

Batman

Conclusie
Batman: The Brave and the Bold is een leuk spel, maar het heeft nog wel wat gebreken. De filmpjes zijn van een leuk niveau, de controls zitten goed in elkaar, het spel is heel erg leuk om samen met een vriend in co-op te spelen en de humor is soms zo waar erg grappig. Toch verveelt het spel nogal snel, het is niet al te lang maar compenseert dit door legioenen aan vijanden op je af te sturen, die je relatief makkelijk verslaat. De vijanden vragen dan wel wat aandacht aan je tactiek maar daar blijft het bij. Het toevoegen van veel verschillende superhelden (zes om te spelen, meer dan tien om je te helpen) is leuk en voor de echte comicfan is dit zeker een must. Ben je geen grote Batman-fan dan gaan veel van de grappen aan je voorbij en moet je het doen met de toegankelijk doch simpele gameplay.

 

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Filmpjes zijn van hoog niveau
- Relatief snel saai
7.5
+ Toegankelijke gameplay
- Makkelijk
+ Humor soms erg leuk