Boek: Ron de Zeeuw - Schaduwgrens

Ron de Zeeuw werkte 20 jaar als advocaat in onze hoofdstad. Zijn eigen ervaringen gebruikt hij als leidraad bij het schrijven van zijn boeken. Zo ook voor de nieuwste thriller van zijn hand: Schaduwgrens. Een aangrijpend boek over mensensmokkel in Amsterdam.

In het Amsterdam van de jaren negentig werkt officier van justitie Li Tan met haar team aan een grote zaak rondom mensensmokkel. Illegalen worden van Nederland naar het Franse Calais gereden, worden daar op de boot naar Engeland gezet om aan de overkant van het kanaal asiel aan te vragen. Ook worden tientallen op het vliegtuig naar Canada gezet. Uiteraard betalen deze mensen daar een gigantisch geldbedrag voor. Hoofdinspecteur Jan Houter, die stiekem een oogje heeft op de officier van justitie, wordt gevraagd deel te nemen aan het team.

Het is een ingewikkelde zaak, maar Houter en het team boeken progressie. Tot het moment dat twee hoofdverdachten kort na elkaar dood worden aangetroffen en zich ook persoonlijk op een aantal agenten richten. Ondertussen gaat het smokkelen gestaag verder onder leiding van ex-verslaafde Jenny die een nieuw netwerk opgezet heeft. Houter komt haar een aantal keer onbewust tegen, niet wetende dat zij een zeer belangrijke schakel in het geheel is. Stukje bij beetje vallen de stukjes in elkaar, wat tot nieuwe inzichten leidt.

Ze worden niet uitgebreid omschreven, maar gedurende het verhaal wordt het steeds makkelijker om een voorstelling van hen te maken. De sympathieke agent Anil, autopoetser Bhoppa Singh, irritante collega Sjef met zijn Engelse geklets en de frustratie van de eenzame Jan Houter… Door de manier van schrijven is het inleven in deze personen een makkie en ga je met deze mensen meevoelen, hoe goed of slecht ze ook zijn.

Het boek kent verschillende verhaallijnen waardoor het van belang is om je hoofd er goed bij te houden. Daardoor wordt je wel in het verhaal gezogen en wordt het lastig om het boek even weg te leggen. Het feit dat de gebeurtenissen gebaseerd zijn op de werkelijkheid maakt het allemaal des te spannender. Ook een leuke bijkomstigheid is dat het boek zich afspeelt in de jaren negentig. Toen men nog werkte zonder moderne communicatiemiddelen zoals handige mobieltjes en laptops met internet maar gewoon rapporten geschreven werden op een typmachine. Al met al een spannend, meeslepend en goed geschreven verhaal van deze ex-advocaat dat smaakt naar meer!