Tiger Woods PGA Tour 11

Gespeeld op de PlayStation 3
Ook verkijgbaar op de: Xbox360, Wii

twhd

Er zijn enkele zekerheden in het leven: zoals iedere ochtend komt de zon op, als je geen belasting betaalt, kom je in de problemen en ieder jaar verblijdt EA ons met een nieuwe Tiger Woods. Net als de FIFA-reeks wordt deze serie elk jaar geüpdatet en getweakt om de digitale golfervaring nog verder te verbeteren. Zijn de gemaakte aanpassingen echter reden genoeg voor de doorgewinterde fan om PGA Tour 10 in de kast te leggen en over te stappen naar PGA Tour 11?

Pak je golfclubs maar
Ik schuif het niet onder stoelen of banken, ik ben een groot fan van de Tiger Woods-golfspellen en ben al vanaf 2002 een digitale pro-golfer. Toch koop ik niet ieder jaar de nieuwe Tiger en de uitgave van vorig jaar heb ik tevens aan me voorbij laten gaan. Een directe vergelijking met de uitgave van vorig jaar kan ik dus niet maken, daarentegen vallen de veranderingen met PGA Tour '09 des te meer op.

Op het gebied van content is er niets te klagen, zowel voor online als offline gamers. Het spel zit bomvol met modi en matchtypes. Je kunt meteen aan de slag met Play Now, waarin je het speltype, golfers en de course kiest voor een relaxed potje golf. Als je alleen speelt, breng je waarschijnlijk de meeste tijd door in de career-modus. Voordat je een golfcarrière begint, maak je eerst een digitaal evenbeeld. Leuke optie hierbij is het gebruiken van je eigen foto's, zodat je een golfer krijgt die (lichtelijk) op je lijkt. In de career-modus zijn er tal van evenementen waaraan je kunt deelnemen. Natuurlijk is er de PGA Tour waarin je het hele golfseizoen afwerkt. Daarnaast zijn er de Skill Challenges, waarin je het opneemt tegen de topspelers uit de golfsport in verschillende uitdagingen.
tw1
Nieuw dit jaar is de Ryder Cup, waarin een Amerikaans team en een Europees team (ieder bestaand uit twaalf leden) het tegen elkaar opnemen om de Ryder Cup in de wacht te slepen. In deze modus speel je verschillende soorten wedstrijden zoals singels, fourball en Foursome. Je teamgenoten spelen gelijktijdig hun wedstrijden. Zie je dat één van je teamgenoten in de moeilijkheden zit, dan kun je overschakelen naar zijn wedstrijd om hem uit de brand te helpen. De Ryder Cup is zowel in de career-modus als los te spelen.

Een perfecte swing
De basis van Tiger Woods is nog altijd hetzelfde, het slaan van de bal gaat nog altijd door de linkeranaloogstick naar achter te trekken en weer naar voren te duwen. Nieuw dit jaar is 'Focus'. Focus gebruik je om extra precisie of kracht aan je slag te geven. Tevens kun je het inzetten om een put-preview te bekijken, die je helpt de juiste lijn te bepalen om je balletje in de hole te slaan. Telkens als je Focus gebruikt, raakt de focusbalk leger. Is de balk helemaal leeg, dan moet je eerst weer genoeg Focus opbouwen om deze extra oppeppers te kunnen gebruiken. De balk vult zich vanzelf door bijvoorbeeld de bal netjes op de fairway (het korte gras op de baan) te krijgen of nadat je een hole succesvol hebt afgerond.

Het weer is deze keer van grotere invloed. Dit komt voornamelijk door het dynamische windsysteem. Voorheen stond de windsnelheid aan het begin van de hole vast. Dit jaar neemt de wind, net als in het echt, constant toe of af, waardoor je op een winderige dag nog beter moet opletten met je slagen. Verder heeft EA de 'human error' in het spel verwerkt. Het spel gebruikt een cirkel die aangeeft waar de bal landt, sloeg je in voorgaande jaren een perfecte slag dan belandde de bal in het midden van de cirkel. Wanneer je nu een perfecte slag maakt dan belandt de bal nog wel netjes in de cirkel, maar niet specifiek in het midden. Hiermee tracht EA een realistischer landingspatroon te creëren voor de bal. Hoewel het niet van grote invloed is, merk je deze aanpassing vooral bij een golfer met lage statistieken. De echte pro's kunnen trouwens 'true aim' gebruiken. Als je dit instelt, worden alle hulpmiddelen uitgeschakeld en komt alles aan op eigen inzicht en ervaring.
boo
Vorig jaar introduceerde EA een nieuw puttingsysteem 'precision putting'. In alle edities voor PGA Tour 10, stelde je de kracht van de putter in door te wisselen tussen verschillende afstanden. Lag de bal bijvoorbeeld 12 yards van het gaatje, dan moest je de keuze maken of je de putter instelde op 10 yards of op 20 yards om vervolgens met je slag de juiste snelheid te bereiken. Met precision putting is het wisselen verleden tijd. Er verschijnt een balk in beeld met daarin een gekleurde zone, dit gebied geeft de kracht van de slag aan. Stel je de putter op 12 yards in, dan laat het gekleurde gebied zien hoe hard je moet slaan. Hoewel dit nieuwe systeem veel wordt geprezen, kon het mij persoonlijk niet bekoren en maakte ik veel missers. Gelukkig is precision putting optioneel en kunnen mensen die zoals ik vastgeroest zijn in de 'oude' manier van putten ook alle ballen erin slaan.

Bouw ervaring op
Een positieve verandering is het nieuwe XP-systeem waarmee je de statistieken van je zelfgemaakte golfer opbouwt. In de twee voorgaande delen werd de voortgang van je speler bepaald door hoe je speelde. Sloeg je een goede ronde dan gingen je statistieken omhoog, had je een slechte dag dan gingen ze omlaag. Dit werkte soms erg frustrerend, niets zo vervelend als je vaardigheden te zien dalen omdat je even een slechte ronde golft. Gelukkig is dit nu allemaal verleden tijd. Na iedere ronde golf (of door de Skill Challenges te doorlopen) krijg je XP (ervaringspunten) die je toewijst aan verschillende onderdelen, zoals kracht, precisie, balcontrole en je bekwaamheid met de putter.

Daarnaast bepaalt het totaal aantal behaalde XP je golferlevel. Hoe hoger je level, hoe meer items je vrijspeelt in de Pro Shop. Denk hierbij aan nieuwe shirtjes, zonnebrillen, broeken, ballen en golfclubs. Deze nieuwe items geven je statistieken meestal een extra boost. Items koop je met je behaalde XP, in het begin moet je dus kiezen of je de behaalde XP gebruikt om je statistieken op te bouwen of om ze uit te geven aan een nieuw shirt. Voor de luie gamers onder ons: met genoeg geld, kun je de items in de Pro Shop kopen met echt geld. Verder gebruik je XP om animaties voor je golfer te kopen, om hem wat extra persoonlijkheid te geven, en om je 'swing' te verbeteren.