Boek: Liedewij Loorbach - Boven in de stad

 

Boven in de stadHeb je geen tuin maar wel een dakterras, platje of balkon? Geen groene vingers maar wil je toch je saaie/lelijke balkon veranderen in een groene oase? Liedewij Loorbach in ieder geval wel. Toen ze op zoek ging naar boeken die haar daar bij konden helpen, kon ze die niet vinden. Ze besloot zelf de uitdaging aan te gaan en een boek te schrijven over de dingen die zij graag wilde weten zodat ze haar balkon kon omtoveren tot een groen paradijsje. Ze laat de lezer zien hoe dat bereikt kan worden zonder moeilijk vakjargon en ingewikkelde en dure gereedschappen.

Loorbach legt op een duidelijk en overzichtelijke manier uit hoe je te werk kan gaan als je een metamorfose wil geven aan, platje of dakterras. Mensen met lef kunnen volgens haar de stoute schoenen aantrekken en zelf zaadjes zaaien, anderen kunnen gebruik maken van het steeds groter wordende aanbod van plantjes bij tuincentra. Loorbach behandelt verschillende soorten categorieën van planten, kruiden en groenten, per categorie heeft ze tien planten/kruiden geselecteerd waarbij ze uitleg geeft zodat je alles uit je planten kan halen wat erin zit. Met behulp van icoontjes weet de lezer direct hoeveel zon en water de planten nodig hebben. Tussen de mooie foto’s door vind je kleine stukjes tekst met handige tips en leuke weetjes. Zo is bijvoorbeeld wat in Nederland bekend staat als Geranium officieel een Pelargonium. En kan je je plant langer laten bloeien door de oude bloemen eruit te halen. Op die manier kan je balkon zo lang mogelijk vrolijk eruit blijven zien.

Al met al is het een luchtig geschreven boek met een pakkende schrijfstijl. Het boek is mooi uitgegeven en erg geschikt om leuke ideeën op te doen voor je eigen balkon. Dat maakt het een leuk boek om te lezen. Veel informatie moet je echter niet verwachten. Als kritisch reviewer en met een hart voor kruiden en planten heb ik de proef op de som genomen en ben ik een aantal tips toe gaan passen voor mijn eigen balkon, met goed resultaat. Hieronder staan een paar foto’s. 

Zaaien Tomaat Salie Begin van de balkontuin