Overlord

Veel gamers houden van een bepaald genre. Typische games worden dan ook door een typische doelgroep gespeeld en dit is al heel lang zo. Gelukkig zijn er steeds meer ontwikkelaars die bepaalde genre’s op een andere manier laten spreken in hun game. Zo bevat Overlord een Fantasy- stijltje dat normaliter gepaard gaat met serieuse gameplay. De game van het Nederlandse (dat wisten we al lang) Triumph Studio’s gooit over deze fantasybasis echter een met humor doordrenkt sausje. Deze aanpak, gemengd met wat Fable en Pikmin zou zorgen voor Overlord. Een veelbelovende combinatie.

Al vanaf het eerste moment dat je Overlord speelt zul je overvallen worden door een warm gevoel. De sfeer is namelijk erg sterk en ook de omgevingen zijn prachtig. Deze zijn vooral erg divers en stralen de geweldige sfeer uit die de makers hebben proberen over te dragen. Daarnaast sluit de sfeer toch wel heel erg aan bij het idee van “Evil” en “more Evil”. Het voelt nu eenmaal heel goed om als donkere heerser door de sfeervolle gebieden te lopen en af en toe je Minions een commando te geven. Om deze kleine beestjes gaat het namelijk vooral.

Met deze onderdanen los je namelijk puzzels op, bevecht je vijanden en houdt je jezelf in leven. Het oplossen van puzzels is leuk omdat er vier verschillende soorten Minions zijn waarvan er vaak maar eentje bruikbaar is vanwege zijn specifieke kenmerken. De blauwe Minions kunnen als enige door het water, maar zijn slechte vechtersbazen. De rode Minions kunnen vuur uit de weg ruimen, de groenen verwijderen gif dat normaal de weg blokkeert en de bruine rakkers zijn de beste vechtersbazen. Door deze kenmerken zul je bij elke puzzel moeten nagaan welke je het best kunt gebruiken en dan is het duimen geblazen. Er zijn namelijk niet overal plekken waar je Minions uit de grond kunt trekken. Of letterlijk; vanaf je toren naar de rampplek kunt teleporteren. Hierdoor zul je soms je strategie moeten aanpassen en dit is vooral in het begin lastig als je nog niet alle soorten tot je beschikking hebt.

Naast het feit dat de Minions in de missie’s heel bruikbaar zijn, zorgen ze ook voor een stukje extra humor in het spel. Ze maken namelijk geinige opmerkingen en dossen zich uit met de gekste, gevonden spullen. Dit zijn vaak stukjes armour maar ook andere onbruikbare spullen als pompoenen of messen. Spullen die echter wel bruikbaar zijn voor jou als Overlord worden regelrecht naar je toe gebracht en met een “For you, Master!” aan je overhandigd. Hierdoor krijg je naast drankjes (om je health- en magicabalkje op te vullen) ook een hoop geld binnen. Met dit geld kun je verschillende attributen kopen die jouw toren nog enger en mooier maken. Dit stelt jammer genoeg niet zoveel voor en de toren waarin jij leeft voelt dan ook vrij onbelangrijk. Gelukkig kun je van het door jou verworven geld ook harnassen en wapens kopen, maar deze mogelijkheid moet je nog wel beschikbaar maken met een missie. Het uitgeven van geld is echter erg basic gebleven en vandaar dat het geen belangrijke schakel vormt in deze game.

De belangrijkste schakels blijven toch de Minions omdat je de puzzels met hen dient op te lossen. De verscheidenheid aan soorten zorgt echter soms voor enige irritatie. In het begin heb je nog niet alle soorten en dat zorgt dan, maar ook later ervoor dat je veel bezig bent met “backtracken”. Zo zul je op de oude plekken de oude vijanden weer moeten verslaan terwijl je niet zeker weet of je daar wel moet zijn. Je hebt namelijk geen kaart (behalve een papierversie die je bij de game krijgt, maar die verhuld erg weinig details) en ook zijn de missiedoelen erg vaag. Zo zul je soms even het internet op gaan om naar tips te zoeken, anders zul je de hele wereld eens grondig door moeten lopen. Dit zorgt zoals je begrijpt wel eens voor irritatie en vooral het gemis van de kaart zorgde er soms voor dat ik niet altijd goed wist waarmee ik bezig was.

Doordat je na een aantal uren serieus gespeelt te hebben steeds doellozer rondloopt, kan het zijn dat de verveling toeslaat en je besluit de game eventjes weg te leggen. Dit gebeurde bij mij ook en ik besloot gelukkig nog wel hem af en toe op te pakken om de vermakelijke gameplay en sterke stijl te ervaren. Hierdoor speelde ik de verhaallijn van Overlord langzamerhand uit en besloot ik mij te richten op de meerspelerstand. Hierin heb je tot nu toe (er staat meer in de planning, in de vorm van downloadable content) twee speelmodi. De eerste speel je co-op en deze heet “survival”. Hierin moet je, zoals de naam al doet vermoeden, proberen het zo lang mogelijk uit te houden tegen een onophoudelijke stroom tegenstanders. Hierin dien je dus samen te werken. Er is ook nog een multiplayervariant waarin je het samen met je Minions opneemt tegen een vijandelijke Overlord. Beide speltypen zijn best leuk maar worden, naar mijn ervaring, nog maar door weinig mensen gespeeld. Hierdoor ben je soms heel erg lang bezig voordat je kunt gaan beginnen en dit neemt een groot stuk van het plezier bij voorhand weg.