DVD: White Noise II

White Noise 2, verkrijgbaar in een steelbook, is het vervolg op de gelijknamige film uit 2006. Het eerste deel was, vooral in de Verenigde Staten, een groot succes. En als er in Hollywood succes wordt behaald, dan kun je er de donder op zeggen dat er een vervolg komt. De nieuwe film White Noise 2 heeft eigenlijk maar weinig te maken met zijn voorganger. Het verhaal gaat weer over geesten en er is zelfs wat elektrische ruis, maar voor de rest lijkt alleen de titel op de originele White Noise. De vervolgfilm is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



Abe Dale heeft een gezinnetje bestaande uit zijn lieve vrouw en zoontje, ze zijn zo gelukkig dat het glazuur van je tanden springt. Abe gaat met zijn gezin naar een restaurant om een hapje te eten. Dan komt er plotseling een man het restaurant binnen, schiet zijn gezin overhoop en pleegt daarna zelfmoord. Abe blijft gebroken achter en ziet het leven niet meer zitten. Hij neemt een flinke dosis pillen en wordt door een vriend halfdood aangetroffen. Abe is nog bezig met zijn reis naar het witte licht (en zijn gezin) als de doktoren hem weten te reanimeren. Zijn revalidatiearts, Karras, probeert hem er snel weer bovenop te helpen en met succes. Alleen heeft Abe sinds zijn reanimatie een klein probleem: hij hoort en ziet allerlei dingen die er niet zijn. Al snel komt dokter Karras er achter dat Abe een bijzondere gave heeft: hij kan elektrische signalen uit het hiernamaals ontvangen. Dat is helemaal niet zo moeilijk te bewijzen, want je kunt de signalen gewoon opnemen en afspelen op een videorecorder zodat iedereen ze kan zien. Daarnaast heeft Abe er een extra zintuig bij gekregen: een ieder die op het punt staat het loodje te leggen wordt omringd door een witte straling. Vanaf dat moment probeert Abe mensen van een onverwachte dood te redden. Erg nobel natuurlijk, maar Magere Hein vindt het niet zo tof. Wat blijkt? Iedereen die door Abe gered wordt, verandert in een moordenaar. Stront aan de knikker! Abe moet zijn invloed zien om te keren, maar dit is niet zo makkelijk als hij dacht.



Abe heeft vette pech. Word je gereanimeerd en krijg je een tweede kans in het leven, moet je het zien te rooien met een gave die je van een gewoon leven afhoudt. Abe ziet het als zijn plicht om mensen van een onfortuinlijke dood af te houden. Gelukkig kan de Abe sneller rennen dan een trein en is hij continu op het goede moment op de goede plaats; het lijkt wel een superheld. De makers vonden elke redding een mooi moment om alle toeters en bellen van zolder te halen; bedoeld om de spanning op te voeren, maar het resulteert in een kakofonie. Bij zowat elke scène wordt er met geluid spanning opgebouwd, maar vervolgens gebeurt er eigenlijk helemaal niets. Zelden zul je wat dat betreft zo teleur gesteld worden. Als de goede daden van Abe dan ook nog eens een vreselijk gevolg blijken te hebben, strandt het verhaal in oeverloos geneuzel over geloof en warrige oorzaak-gevolg redenatie.



White Noise II is volstrekte lariekoek; ze hadden het beter White Nonsense kunnen noemen. Wat de makers gedacht hebben bij de productie is een groot raadsel. Ze gebruiken een interessante gedachte -man redt iedereen die op het punt staat het loodje te leggen- maar werken het bijzonder matig uit. Daarnaast is er tot in het belachelijke toe gebruik gemaakt van allerlei schrikeffecten, waardoor je ze gedurende de film leert te negeren. Het is zo slecht dat het bijna weer leuk wordt, maar dat kan niet de bedoeling zijn. De uitgebreide release op dvd is waarschijnlijk bedoeld om de matige film te verdoezelen, want het had met gemak ook op een enkel schijfje geperst kunnen worden. Laat je niet misleiden door de mooie steelbook, gewoon laten liggen.


Label: Dutch Filmworks Releasedatum: 22 november 2007 Kijkwijzer: Waardering film: Waardering extra's: