Boek: Paul Faassen - Niets meer aan doen

Om Paul Faassens tekeningen 'mooi' te noemen slaat de plank een beetje mis. Netjes zijn ze in ieder geval niet. Sommige doen denken aan de kunstwerken die klasgenoten op de middelbare school in je agenda achterlaten als de natuurkundeles weer eens saai is. Andere lijken op kleurplaten die slordig zijn ingekleurd door een klein kind.

Die slordigheid is geen gebrek aan aandacht, maar een keuze: dat blijkt uit het feit dat de stijl vaak per tekening verschilt, afhankelijk van het onderwerp. Wat Faassen op een heel bijzondere manier doet, is het combineren van verschillende tekenstijlen binnen 1 tekening. Een prachtig voorbeeld is de afbeelding van een man in de spreekkamer van een dokter. De man is realistisch afgebeeld, enigszins voorover gebogen, met beschaafde rechte lijnen. De dokter is een raar grijnzend stripmannetje in kliederige dikke strepen en zegt onheilspellend 'Komisch, eigenlijk. Zo heb je niks...' Ook de letters van het commentaar zijn qua vorm aangepast aan de inhoud van de tekening.



De onderwerpen van de tekeningen varieren van simpele moppen, vaak over seks, en commentaar op de dagelijkse beslommeringen van de moderne mens, tot meer absurde en moeilijk te begrijpen thema's.

Helaas is de prijs van het boek wel aan de hoge kant. De tekeningen zijn goed, maar de uitvoering van het boek is niet heel speciaal, dus om er 19,90 voor neer te tellen is misschien wat veel. Mocht je dus nog twijfelen over de aanschaf: Faassen heeft al een aantal van de tekeningen in dit boek op zijn eigen website gezet (www.paulfaassen.nl), zodat je voor maximaal de kosten van een paar telefoontikken een voorproefje kunt nemen. ‘Niets meer aan doen’ krijgt vier sterren voor de creativiteit.



Uitgever: De Harmonie ISBN: 906169745X Pagina's: 112
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!