Film: Cool (Incl. verslag van de afterparty!)

Het verhaal

‘Cool’ gaat over criminele Marokkanen en daarmee durft regisseur Theo Van Gogh de knuppel in het hoenderhok te gooien. Marokkanen stelen, bedreigen, mishandelen en intimideren. Al in de openingsscène zien we een groepje een bank overvallen. Er valt een dode bij en de Marokkanen verdwijnen in de Glen Mills-school, een kruising tussen gevangenis, gesticht en militaire school. En daarmee slaat Van Gogh een weg in die verrassend is. Op deze school kunnen ‘kut-Marokkanen’ namelijk gewoon vriendelijke mensen worden die goed functioneren in de maatschappij. Maar dan moeten ze wel proberen te breken met het criminele circuit, en bendeleider Johnny de Mol ziet dat juist niet zo zitten. Dat zijn vriendin (Katja Schuurman) een van de Marokkanen leuker vindt dan hem zit hem trouwens ook niet lekker.

De film

‘Cool’ is een goede film. Maar ook een schizofrene film. Je hebt een redelijk vergezochte verhaallijn over twee bendes en een politieduo dat de bendes wil oprollen. Soort Tarantino maar dan in het Nederlands zeg maar. Maar hoewel de dialogen vaak grappig zijn komt het iets geforceerd over. En je hebt een soort docusoap over de Glen Mills-school. En daar overtuigt de film wel. Door acteurs te nemen van die school zit Van Gogh dicht op de huid van de jongens.
Van Gogh had dát gedeelte in mijn ogen moeten accentueren. Helaas doet hij het tegenovergestelde. Hij had het bij flashbacks moeten houden en laten zien hoe het er op de school aan toegaat. Een gemiste kans. Toch is de film geslaagd. Er zit veel humor in, en de dialogen zijn prima.

Zeker gezien de omstandigheden waarin hij de film maakte. Omdat Van Gogh weinig vrienden heeft in filmland en al helemaal niet bij de commissie die subsidies verstrekt, is de film zonder hun hulp tot stand gekomen. Het budget was onder de drie ton. Het aantal opnamedagen: twaalf!

Gogh
Van Gogh heeft weinig vrienden in filmland.


Conclusie

De verdienste dat het toch goed is gekomen ligt deels bij Van Gogh, die een goede regisseur is. Maar ook de cast is prima. Johny de Mol acteert over de top en slaat de plank vaak mis in een film als deze, waarbij de regisseur een punt wil maken. Het is geen comedy, De Mol acteert echter wel zo. Aan de andere kant, hij heeft charisma en is grappig. En hij kan acteren. De rol van Katja is wat ondankbaarder. Ze mag vooral het gangsterliefje spelen. De rest van de cast komt voornamelijk van Glen Mills. En daar zitten een aantal talenten bij, waaronder die de mannelijke hoofdrol speelt.

Er had meer ingezeten, maar ‘ Cool’ is een goedgemaakte film met weinig middelen en overtuigt meer dan een megaproductie als ‘ De Dominee’.

Lees meer over de afterparty op de volgende pagina!

Cijfer7,5
GenreActie/Misdaad
Lengte90 minuten
RegieTheo van Gogh
CastKatja Schuurman, Johnny de Mol, Gerrit Zalm e.v.a.
ReleasedatumCool draait inmiddels in 9 bioscopen
Officiële siteCooldefilm
Kijkwijzer