CD: Alanis Morissette - So-Called Chaos

"So-Called Chaos" is een ietwat duisterder nummer. Het klinkt hard en lijkt een schreeuw te zijn naar vrijheid, terwijl diezelfde vrijheid onhaalbaar is door de gebondenheid aan eigen beperkingen. Een superlekker nummer die ik graag live zou willen horen. Na dit nummer zakt Alanis af naar een aantal rustigere nummers. "Not All Me" is een poppy nummer over schuld en schuldvraag. Tekstueel geeft dit nummer weer een openbaring over Alanis' gedachten. Dit nummer heeft dezelfde stijl als bijvoorbeeld "Out is Through", welke in het begin op de CD staat: vrolijk ogend, maar met een ietwat twijfelachtige vrolijkheid in de tekst.

live


Het album gaat na "Not all Me" dus een stuk rustiger. "This Grudge" (grudge is Engels voor haatdragendheid), lijkt een stille rancune van Alanis tegen haar exvriend, die maar niet over wilt gaan. Ze wil lief en zacht zijn, maar toch blijft het gevoel hangen. Het nummer laat de contradictie tussen twee dingen zien. Deze contradictie is een rode draad op het album, want je ziet hem vaker terugkomen in andere nummers. Ook maakt Alanis gebruik van een grote dosis sarcasme. Dit is vooral te horen op het nummer "Spineless". Daarin spot ze met het feit dat mensen van haar eisen dat ze niet haarzelf is.

"I'd lick your booths as empty shell"

alanis


Jammer genoeg eindigt de CD met "Everyting", de huidige single, maar ook een van de minder leuke tracks op de CD. Hier lijkt Alanis haar rauwe randje verloren te zijn, die juist door haar repetoire in het verleden en een aantal nummers op deze CD is opgebouwd. In de clip van dit nummer is ze ook haar lange haren verloren. Hopelijk zet ze deze lijn niet door.

Een hele toffe afsluiting van de CD is de toegang tot een website van Alanis! Hier zie je Live optredens van een aantal van haar nieuwe nummers, de nieuwe clip van haar single "Everything", hoe de CD "So-Called Chaos" is gemaakt en een super live optreden van "This Grudge". Deze toevoegingen aan de CD zijn uitgebreid en interessant en geven de CD bijna de status van een uitgebreide DVD. Top!