Review: UK Gathering The Stone

Huh? Wat? De Stone?
Ja, The Stone. The Stone is een online puzzelmysterie. The Stone is begonnen in 1999. Een Canadees, Rod Bruinooge, kwam in 1993 op het idee om een puzzelspel te maken dat anders is dan alle anderen. Spelers over de hele wereld zouden moeten samenwerken aan een gezamenlijk project. In 1999 startte hij het bedrijfje Abject Modernities op en inmiddels spelen honderdduizenden mensen The Stone. Op onregelmatige tijden worden er nieuwe puzzels gereleased, tot er uiteindelijk 256 puzzels zullen zijn. Het thema van The Stone is 'Time is the answer', dit thema loopt ook als een rode draad door de puzzels en kwam ook tijdens de Gathering terug.

De antwoorden op deze puzzels vormen de sleutel tot de Meta-puzzel. Er zijn puzzels over de meest uiteenlopende onderwerpen. Egypte en de oude beschavingen. Wiskunde. Uitvinders. Kunst & Literatuur. Geschiedenis. Mysterieuze gebeurtenissen en voorwerpen. Noem maar op. De puzzels hebben één overeenkomst: je moet goed kunnen zoeken op Internet om ze op te kunnen lossen. Het grappige is, dat je daarbij vaak op pagina's komt die je anders nooit gevonden zou hebben. Je komt interessante dingen tegen waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. En soms is het nog leerzaam ook.



Iets voor nerds dus?
Je moet wel een beetje raar zijn om urenlang zoeken op Internet leuk te vinden, ja. Met sommige puzzels ben je dagen bezig voor je zelfs maar een idee hebt waar je het moet zoeken. De puzzels zijn echt moeilijk. Maar er is meer. De Stone is ook een hanger met symbolen, hier afgebeeld in een piramide-vormig doosje.



De zes symbolen vormen je toegang tot de site. Van elke symbolencombinatie bestaan er slechts twee op de wereld. Als je je 'Other' hebt gevonden kun je samenwerken om de puzzels op te lossen. Maar je kunt ook terecht op de fora op de site voor een hint of een gezellig praatje. Deze community is zo hecht geworden dat er Gatherings georganiseerd worden om elkaar nu eens echt te ontmoeten. Fans van The Stone hebben een eigen site opgericht waar zij hun zelfgemaakte puzzels op publiceren (er staan er ook drie van mij op). Rod Bruinooge vond dat zo leuk dat hij een aantal van die puzzels op een subsite van The Stone heeft gezet.

Gatherings
Om te vieren dat de helft van de puzzels nu beschikbaar is, werden er drie Gatherings georganiseerd. Zaterdag 12 juli was de eerste in Winipeg, Canada, zaterdag 23 augustus de tweede in Londen en op 13 september is de derde in New York.

Hoe hecht de Community is, blijkt wel uit het feit dat mensen bereid zijn honderden kilometers te reizen voor een Gathering. Op de Londense Gathering waren naast Britten ook Nederlanders, Belgen, Noren en zelfs Amerikanen aanwezig. Ook Rod Bruinooge was er, hij had een cameraman bij zich om alles vast te leggen en heeft interviews afgenomen.

Naast het ontmoeten van mede-spelers die je alleen kent van de fora en van het uitwisselen van clues, was er nog een doel van deze bijeenkomst: de Buried Clue.

Buried Clues
Buried Clues zijn stukken van een marmeren tablet met een afbeelding. Het tablet is in stukken gebroken en op verschillende plaatsen over de wereld begraven. Via cryptische omschrijvingen konden de spelers de exacte plaats te weten komen. Konden, want dit deel van de puzzel is inmiddels afgesloten. De begraven stukken in Canada, USA, UK, Nederland en Noorwegen zijn allemaal gevonden. Op de Gatherings zijn de laatste drie stukken te bemachtigen door een aantal puzzels op te lossen.



Londen
Op de Gathering in Londen was het op één-na-laatste stuk te winnen. Alle deelnemers werden in groepen verdeeld. Iedere groep kreeg zes puzzels, uiteenlopend van verhaspelde songteksten tot geheimschrift, en kon door goede antwoorden in te leveren een telefoonnummer bij elkaar sprokkelen. Wie het telefoonnummer draaide, kreeg een bandje te horen met een aanwijzing over de code van een koffer waarin zich de clue bevond. Mijn team heeft helaas verloren, mede omdat we niet luisterden naar wat het zoontje van één van ons zei. Hij herkende bijvoorbeeld een vissekom in een bepaald plaatje, wij lachten dat weg. Achteraf had hij gewoon gelijk, en hadden we de puzzel dus binnen drie minuten kunnen oplossen in plaats van een half uur. Daardoor kaapte een ander team de felbegeerde Buried Clue voor onze neus weg.

We hebben echter veel lol gehad en het was erg leuk nu de mensen achter al die namen van Internet te leren kennen. Als er nog een Gathering komt, ga ik zeker weer.

Als je nieuwsgierig bent geworden en een proefpuzzel wilt proberen kun je hier terecht. Deze puzzels zijn makkelijker dan de 'echte' maar het geeft wel een aardig beeld van wat je kunt verwachten.

Foto's: Rod met Thyme © Gary Howe 2003
The Stone in doosje © Abject.com 2000
Puzzle1 © Abject.com 2000
Clue © Dusteve 2003