Game Review: NBA Live 2003

Spelmogelijkheden

Zoals we dat tegenwoordig gewend zijn van goede sportspellen beschikt NBA Live 2003 over een flink aantal spelmogelijkheden.

Ik ben ongeduldig en druk op de "Play now" optie. Een groot aantal opties en instelmogelijkheden verschijnt. Team selectie, Jersey selectie, algemene settings, Line-up instellingen, enzovoorts, het is allemaal aanwezig. Een leuke optie is dat je je persoonlijk profiel met statistieken kunt bekijken. Netjes. Nog even terug naar het hoofdmenu dan maar.

Onder "Game modes" vinden we nog diverse andere spelmogelijkheden, waaronder "Season", "Playoffs" en een 1-on-1. De laatste staat zelfs toe te spelen in een gymzaal, op het strand of in de stad. Een erg leuke toevoeging voor zo'n serieus spel als NBA Live 2003.

De volgende optie is de tutorial. Nou goed, daar zal ik dan maar mee beginnen. De besturing van NBA Live 2003 is anders dan eerdere basketbalspellen door de toevoeging van het "EA Freestyle Control" systeem (meer hierover in het speelbaarheid hoofdstukje) en ik ben dan ook gebrand dit besturingssysteem te gaan oefenen. Vreemd genoeg is de tutorial echter een filmpje waarin alle mogelijkheden worden uitgelegd, maar waarbij interactie dus niet mogelijk is. Een beetje jammer.

Speelbaarheid

Zoals al genoemd hierboven is het meest vernieuwende aan dit spel wel het "Freestyle Control" bewegingssysteem. Dit is een mooi woord voor de rechter analoge stick op de controler. In plaats van de normale actie-toetsen in alle mogelijke combinaties in te moeten drukken om een schijnbeweging te maken, heeft EA er voor gekozen de bewegingen te besturen middels de rechter analoge stick. Het resultaat is verbluffend! Je beweegt je speler met de linker stick en met de rechter stick beweeg je eigenlijk de handen en de bal die de speler vast heeft. Je kunt dus met het grootste gemak links langs iemand rennen terwijl je er voor zorgt dat de bal met geen mogelijkheid bij de tegenstander in de buurt komt en ook in verdediging wordt de stick gebruikt om te blokkeren of de bal af te pakken. Door deze nieuwe methode wordt het spel gewonnen door je reflexen te trainen en niet door het inrammen van knoppen.

Iets minder 'speelbaar' zijn de vrije worpen. Een nerveus heen en weer bewegend bolletje dat op het juiste moment moet worden vastgezet door een knop in te drukken druist in tegen de mooie analoge bewegingen die je juist met het "Freestyle Control" systeem kunt maken.