Clash: Artifact of Chaos

First Person brawlers zijn op dit moment schaars maar Clash: Artifact of Chaos gaat hier weer verandering in brengen. De Chileense studio ACE Team gaat verder waar de Clash-serie gebleven is en dat wordt een artistieke game die je moet zien om te begrijpen hoe het eruit ziet, hoe het speelt en wat je er nou mee kan. 

Wij kregen een demo te zien van de ontwikkelaar op gamescom en die liet een powerpoint presentatie zien en ik begreep er niets van. Hij had het over de personage met de naam Pseudo die The Boy moest beschermen door middel van vijanden in elkaar te slaan. Want The Boy had krachten die een groep ninja’s wel goed kunnen gebruiken, maar natuurlijk niet in verkeerde handen moeten vallen. Pseudo wil dat voorkomen en heeft de taak op zich genomen om The Boy terug te brengen naar zijn familie.

En het speelde zich allemaal af in het land Zenozoic dat er prachtig uit zag. Dat klopte ook, want de gehele game is in Unreal Engine 4 gemaakt en alles, maar dan ook alles, is met de hand gemaakt op een soort Japanse tekenfilm manier. Het is zo onrealistisch van opzet, en toch ook weer realistisch. Je moet het echt voor jezelf zien voor een langere tijd voordat je door hebt hoe het er allemaal uitziet. 

Omdat dit een brawler is in hart en nieren heeft developer ACE Team er alles aan gedaan om dit zo interessant mogelijk te maken. Je hebt verschillende soorten manieren van vechten. En omdat je in het begin nogal slap bent, zul je het net zoals in de Souls-games nogal vaak verliezen van vijanden. Dan krijg je nog een tweede kans, maar dan schakelt de game van een singleplayer game naar een soort donkere wereld waar je ook ineens andere spelers kunt aantreffen. Deze kunnen je helpen om alsnog die moeilijke vijand te verslaan zodat je weer verder kunt. 

Het gaat vooral om het vechten en er zijn tientallen combo’s per vechttechniek verwerkt in de game. De meeste tijd vecht je in ThirdPerson (van een afstand) maar met een goede combo kan dit veranderen naar First Person (dus door de ogen van Pseudo). Net zoals in de Souls-games is niet alleen van belang dat je punches uitdeelt, maar ze ook weet te ontwijken. Dit is in First Person nogal moeilijk, maar daar zit dan juist weer de uitdaging in. 

Soms dagen de vijanden je uit voor een Ritueel, een mini game. Deze minigame is gebaseerd op een dobbelsteen game. Je gooit met dobbelstenen, je tegenstander gooit met dobbelstenen en het aantal ogen dat je gooit vertegenwoordigt het aantal punten die je hebt. Door middel van artifacts die je overal kunt vinden en/of kopen, kun je de dobbelstenen van de tegenpartij kapot of het aantal ogen verminderen maken en wie de minste punten heeft, verliest de pot. En wie de pot verliest, krijgt het moeilijker tijdens de battle. Je health wordt bijvoorbeeld gehalveerd, of er komt een dikke mist opzetten waardoor je minder ziet.  


Clash: Artifact of Chaos is een game die vrij uniek is in zijn doen en laten, en vooral meer aandacht verdient. De game staat voor 9 februari 2023 voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series en pc.