Forza 3

Het terugspoelen van de tijd heeft echter niet tot gevolg dat je straf krijgt, het beïnvloedt echter wel je beoordeling aan het einde van de game. Die beoordeling bepaalt dan weer hoeveel geld je verdiend hebt. Ook telt deze mee met het kunnen unlocken van nieuwe events. Hoe beter je beoordeling, hoe sneller je nieuwe mogelijkheden krijgt. Net zoals bij voorgaande delen verdien je meer geld door minder hulpmiddelen te gebruiken. Hierbij valt te denken aan het uitschakelen van auto-break of het niet laten zien van de ideale lijn.

Wat verder nog opviel was dat alle auto’s zeer goed gemodelleerd waren naar hun tegenhangers uit de echte wereld. Het is zelfs zo dat alle Japanse wagens ook daadwerkelijk het stuur aan de rechterkant van de auto hebben staan. Zoals je weet rijden die gekke Japanners, net als die maffe Ieren aan de verkeerde kant van de weg. Op de vraag of het in te stellen was om het stuur altijd links te hebben, kreeg ik het antwoord dat ze de auto’s zo waarheidsgetrouw mogelijk wilden houden. Toen ik de Turn 10-man wees op het feit dat Japanse auto’s in Europa ook gewoon in een andere uitvoering verkrijgbaar waren, keek hij me bedenkelijk aan en wees hij snel naar een concullega van een Franse website die zijn vraag mocht stellen. We kunnen er dus van uit gaan dat het veranderen van het stuur geen optie is.

Het belangrijkste van de game is natuurlijk het racen zelf. Hier kan ik vrij kort over zijn: subliem! De auto’s en de banen zien er buitengewoon prachtig uit, geen pop-up in de verte en alles zowel op de baan als net buiten de baan zag er zeer realistisch uit. Ook het brullen van de motoren onder de motorkap klinkt als muziek in de oren. Behalve als je dit geronk natuurlijk ineens vlak achter je hoort op de baan, dan is dat een mooi teken om een bocht eens flink af te knijpen. Het handige is dat je om je heen kunt kijken als ke om cockpit-modus aan het racen bent. Op deze manier kun je je tegenstanders altijd goed in de gaten houden. De crashes die je ongetwijfeld veelvuldig zult veroorzaken zien er eveneens zeer lekker uit en de schademodellen steken goed in elkaar.

Conclusie:

Er is veel commotie rondom Forza 3 en de makers beweren dat dit de ultieme racer zal worden op de Xbox 360. Ik trek me nooit zo veel aan van marketingpraatjes, maar dit is één van de eerste keren dat ik het geloof. De game ziet er briljant uit, bevat alles wat Forza 2 geweldig maakte en heeft dit naar een nog hoger niveau getild. De zichzelf aanpassende carrièremodus, de uitgebreidere upgrades en verbeterde mogelijkheid om je eigen auto’s te ontwerpen zullen er voor zorgen dat deze game vele gamersharten zal stelen. Andere ontwikkelaars die er over dromen om een realistische niet-arcade-racer te maken zullen er een grote kluif aan hebben om zich te meten met Forza 3. De game legt de lat naar een nieuw niveau… en wat voor één!