Vos sprint naar wereldtitel gravel, heeft nu wereldtitels in vier wielerdisciplines

Marianne Vos heeft een nieuwe wereldtitel aan haar palmares toegevoegd. De Nederlandse was op het WK Gravel in de sprint te sterk voor de Belgische Lotte Kopecky. Met deze overwinning heeft Vos nu veertien wereldtitels, verdeeld over vier verschillende disciplines: wegwielrennen, baanwielrennen, veldrijden en nu ook gravelwielrennen. Lorena Wiebes pakte het brons, enkele minuten achter Vos.

Nog voordat de televisie-uitzending begon, waren Vos en Kopecky al weggereden bij de rest. Op ruim vijftig kilometer van de finish reden de Nederlandse en Belgische weg, en de rest van het peloton zag hen nooit meer terug. Wiebes probeerde aanvankelijk nog naar Vos en Kopecky toe te rijden, maar slaagde er niet in om dichterbij het tweetal te komen en liet zich inlopen in een groepje achtervolgers.

Vos en Kopecky bleven lange tijd samen, totdat de 37-jarige Vos vlak voor de finish probeerde Kopecky af te schudden. De wereldkampioene op de weg kon daar nog wel op reageren, maar in de daaropvolgende sprint was ze kansloos tegen Vos, die haar veertiende wereldtitel veroverde.

Wiebes reed in de achtergrond naar het brons. Op de laatste helling reed de Nederlandse weg van onder andere Puck Pieterse.