Macron wil wapenleveranties aan Israël stoppen, Netanyahu : 'schandalig'

De Franse president Emmanuel Macron heeft scherpe kritiek geuit op de acties van Israël tegen de Hezbollah-militie in Libanon. Op een persconferentie in Parijs keurde Macron vooral de grondoperatie, deze week, van het Israëlische leger in Libanon af.

Onder verwijzing naar een voorstel voor een staakt-het-vuren van 21 dagen tussen Israël en Hezbollah, voorgesteld door Frankrijk en de VS, zei de Franse leider dat hij het betreurde dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu “een andere keuze had gemaakt”.

Op de persconferentie aan het einde van een top van Franstalige landen zei Macron ook dat de 88 staten “onderling overeengekomen” waren ten gunste van een “onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren” tussen Israël en Hezbollah.

Op zijn persconferentie onderstreepte Macron echter nogmaals het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. “Frankrijk is solidair met de veiligheid van Israël”, zei hij.

Netanyahu hield een toespraak waarin hij schande sprak over het mogelijke Franse wapenembargo. "Vandaag de dag verdedigt Israël zich op zeven fronten tegen de vijanden van de beschaving”, zegt hij, onder verwijzing naar Gaza, Libanon, de Westelijke Jordaanoever, Jemen, Syrië, Irak en Iran.

"Terwijl Israël vecht tegen de barbaarse krachten onder leiding van Iran, zouden alle beschaafde landen volledig aan de zijde van Israël moeten staan", benadrukt Netanyahu. “Toch roepen president Macron en andere westerse leiders nu op tot wapenembargo’s tegen Israël”, vervolgt hij. “Schande over hen.”

Macron ontvangt gegijzelde familieleden

De Franse president kondigde aan dat hij maandag – de verjaardag van de grote aanval van Hamas op Israël die de aanleiding was voor de Gaza-oorlog – de families van Frans-Israëlische gijzelaars die door Hamas waren gegijzeld, zou ontvangen in het Elysée-paleis.

Volgens Israëlische cijfers kwamen bij de grote aanval van Hamas op Israël ongeveer 1.205 mensen om het leven. Hamas ontvoerde ook 251 mensen als gijzelaars in de Gazastrook. 97 van de gijzelaars worden nog steeds vastgehouden, hoewel Israël 33 van hen officieel dood heeft verklaard.

Sinds de Hamas-aanval heeft Israël massale militaire actie ondernomen in de Gazastrook. Volgens het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid, dat niet onafhankelijk kan worden geverifieerd, zijn tot nu toe ruim 41.800 mensen gedood.