Veel kritiek op Schoof in bizar debat, drama door tweet Agema

De kersverse premier Schoof had het donderdag zwaar te verduren tijdens zijn eerste belangrijke debat in de Tweede Kamer. Het werd een chaotisch schouwspel toen niet enkel de oppositie en PVV-leider Wilders hem aanvielen, maar ook zijn eigen minister Agema hem onverwacht in een lastige positie bracht.

Vanmiddag ontstond er een geladen sfeer tijdens het debat, onder meer omdat Rob Jetten (D66) recente uitspraken over het dragen van een hoofddoek door PVV-ministers Fleur Agema en Marjolein Faber aanhaalde.  Faber deelde een bericht waarin Kamerlid Esmah Lahlah (GL/PvdA) als 'PvdA-hoofddoekje' werd weggezet. Schoof sprak het PvdA-GroenLinks-Kamerlid hierop rechtstreeks toe, en zei: "Dat u een hoofddoek om heeft, maakt voor mij helemaal niets uit. U bent voor mij gewoon een mens." Lahlah nam hierna het woord en vertelde dat niemand haar ertoe dwingt een hoofddoek te dragen. Het is haar keus en haar lichaam en een expressie van haar identiteit en geloof, zo zei de politica, die nadien in tranen de zaal verliet. 

Geert Wilders haalde niet veel later uit naar Schoof en noemde zijn optreden "Slappe hap". Schoof greep volgens de PVV-leider niet scherp genoeg in toen Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren suggereerde dat er 'twee racisten in vak K' zitten doelend op de ministers Faber en Klever. Wilders uitte zijn ongenoegen over Schoof op X (voorheen Twitter). De sfeer binnen de coalitie verslechterde toen VVD-leider Yesilgöz en NSC-leider Omtzigt hierop via X kritiek uitten op de tweet van Wilders.

De linkse oppositie bleef aandringen op een duidelijkere afstand van de premier ten opzichte van recente uitspraken van PVV-ministers over hoofddoekjes. Het antwoord van Schoof, dat dit kabinet niemand uitsluit, werd door hen als ontoereikend beschouwd.

Terwijl Schoof een betoog hield dat zijn kabinet er is voor alle Nederlanders postte Fleur Agema een tweet met daarin een bericht van Halsema die haar partijgenoot Lahlah steunde, met daarnaast een oud krantenartikel waarin Halsema haar afkeur uitsprak over het verplicht dragen van de hoofddoek. Schoof was nog niet op de hoogte van Agema's tweet, toen Jetten er opheldering over vroeg. De premier kon geen antwoord geven en was zichtbaar in verlegenheid gebracht. Hierop werd het debat geschorst voor overleg tussen Schoof en zijn vier vice-premiers. Besloten werd dat er tijdens debatten niet meer vanuit vak K zou worden getwitterd.

Yesilgöz had felle kritiek op de tweet van Agema en verweet Wilders er een hand in gehad te hebben, iets wat hij in de scherpste bewoordingen ontkende. Hij noemde het een "valse, vuile beschuldiging". 

Schoof gaat de gedragsregels voor zijn kabinet aanscherpen, er is al een verbod voor de bewindslieden om te twitteren tijdens een debat. Vandaag in de ministerraad wordt besproken of er nog meer afspraken gemaakt moeten worden.

Een motie van wantrouwen om de premier af te zetten, ingediend door Denk en de Partij voor de Dieren, behaalde geen meerderheid. Evenmin werd een motie van wantrouwen om de twee PVV-ministers Klever en Faber weg te sturen (gesteund door GL-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt) aangenomen. De moties van wantrouwen tegen Faber en Klever zijn beide verworpen met 46 voor en 103 tegen. 

PVV-minister Agema betreurde achteraf het versturen van de veelbesproken tweet en belooft dit niet meer te doen. Ze gaf aan het jammer te vinden dat het debat voornamelijk over de tweet ging in plaats van over de plannen van het kabinet.