Erdogan bekritiseert schorsing Demiral: “puur politieke beslissing”

De Turkse president Erdogan heeft kritiek geuit op de Europese voetbalbond voor het schorsen van de Turkse speler Demiral.

Volgens persbureau Anadolu zei Erdogan op de terugvlucht van de wedstrijd tussen Turkije en Nederland dat de schorsing een schande was voor het EK. Het zou een puur politiek gemotiveerde beslissing zijn geweest en daardoor een straf voor Turkije als land.

Demiral kreeg een schorsing opgelegd voor twee wedstrijden nadat hij in de achtste finales tegen Oostenrijk de wolvengroet toonde – het symbool van de rechts-extremistische ‘Grijze Wolven’.

De Grijze Wolven zijn een Turkse extreemrechtse groepering, die zich vanaf de jaren zestig ontwikkelde binnen de invloedssfeer van de Nationalistische Actiepartij (MHP), lid van de coalitie onder leiding van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdogan.

Deze ultranationalistische factie is in het verleden in verband gebracht met talloze politieke moorden op Koerdische of linkse activisten.

Het gebaar van Demiral veroorzaakte diplomatieke spanningen tussen Turkije en Duitsland. Turkije heeft woensdag de Duitse ambassadeur in Ankara ontboden om te protesteren tegen de opmerkingen van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die de gebaren van Demiral 'onaanvaardbaar' noemde. Duitsland reageerde de volgende dag door de Turkse ambassadeur in Berlijn op te roepen.

Erdogan, die zijn bezoek aan Azerbeidzjan afzegde en zaterdag naar Berlijn reisde om de kwartfinale in het Olympiastadion te bekijken, zei echter dat de beslissing geen invloed had op de motivatie van het Turkse team. “Ondanks alle negativiteit (…) zijn we getuige geweest van een spannende wedstrijd.”