FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 juli 2024

Spanje naar halve finale EK na late kopgoal in verlenging

Spanje heeft zich ten koste van Duitsland geplaatst voor de halve finales op het EK voetbal. In de tweede helft van de verlengingen kopte Mikel Merino in de 119e minuut raak en zorgde dat Spaanse voetbalploeg doorgaat op het EK: 2-1.

Spanje ging in de eerste kwartfinale van het EK voetbal als beste van start. Pedri was na een goede aanval direct gevaarlijk, maar zijn schot werd gekeerd door Manuel Neuer. Vlak daarna moest Pedri geblesseerd van het veld en werd vervangen door Daniel Olmo. Spanje was daarna ook wat beter dan thuisland Duitsland, maar de eerste helft was niet spectaculair en we gingen de rust in met 0-0.

Vroeg in de tweede helft brak Olmo de wedstrijd open. De aanvallende middenvelder kreeg de bal vanaf rechts, waarna de Spanjaard de bal met een lage schuiver binnenschoot. Na de openingstreffer moest Duitsland komen en met de nodige aanvallende wissels werd Spanje ook teruggedrongen. Duitsland werd meermaals gevaarlijk via onder meer Niclas Füllkrug. Spanje leek de wedstrijd eruit te trekken, maar in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd viel toch de verdiende gelijkmaker. Joshua Kimmich legde met een kopbal terug op Florian Wirtz, die met een gekruist schot de gelijkmaker maakte.

Verlengingen dus. Daarin kregen beide teams nog prima mogelijkheden in de eerste helft, maar daarin werd niet gescoord. In de tweede verlenging hoopte heel Duitsland dat de scheidsrechter de bal op de strafschopstip zou leggen na hands van Marc Cucurella. Arbiter Anthony Taylor én de VAR zagen daar niks in en we leken af te stevenen op strafschoppen. Maar in de voorlaatste minuut zorgde Mikel Merino met een rake kopbal na een prachtige voorzet van Olmo alsnog voor de beslissing. Duitsland kreeg in de extra tijd nog een kans op de gelijkmaker, maar die ging net naast, waardoor Spanje de eerste halve finalist is.

Evenepoel snelt naar tijdritwinst in de Tour de France, Pogacar behoudt geel

Remco Evenepoel heeft zijn eerste zege in de Tour de France binnen. De 24-jarige Belg van Soudal Quick-Step was in de individuele tijdrit over 25,3 kilometer de snelste. Evenepoel, wereldkampioen tijdrijden, was twaalf seconden sneller dan geletruidrager Tadej Pogacar.

Victor Campenaerts had lang de beste tijd op het parkoers tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin. Op het parcours over 25,3 kilometer had de Belg zijn tijdrit goed ingedeeld en was aan de finish net wat sneller dan Kévin Vauquelin, Ben Healy en Stefan Küng. Maar tegen de klassementsrenners moest Campenaerts het toch afleggen.

Primoz Roglic was de eerste die onder de tijd van Campenarts ging. De Sloveen was aan de finish een twintigtal seconden sneller dan de Belg. Lang kon Roglic niet van zijn toptijd genieten. De Sloveen was wel wat sneller dan zijn voormalige teamgenoot Jonas Vingegaard, maar Remco Evenepoel dook ruimschoots onder de tijd van Roglic.

Evenepoel, wereldkampioen tijdrijden, was bij alle tussentijden de snelste en dook maar liefst 34 seconden onder de tijd van Roglic, waarbij de Belg in de laatste paar kilometer nog te maken kreeg met schakelproblemen. Pogacar kon als enige Evenepoel nog van zijn eerste ritzege afhouden, maar de geletruidrager kwam twaalf seconden te kort om de tijd van Evenepoel te verbeteren. Pogacar blijft wel leider in het algemeen klassement, daarin heeft de Sloveen een voorsprong van 33 seconden op Evenepoel. Vingegaard volgt op al 1.15 minuut van Pogacar.

Results powered by FirstCycling.com

Norris tijdens VT1 de snelste, Verstappen klokt vierde tijd

Lando Norris heeft tijdens de eerste vrije training in Groot-Britannië de snelste tijd gereden. De Brit die samen met Lewis Hamilton en George Russell hun thuisrace racen, wist Aston Martin-coureur Lance Stroll en teamgenoot Oscar Piastri achter zich te houden. Max Verstappen is terug te zien op de vierde positie met een achterstand van drie hondersten op Norris.

Verstappen reed zijn tijd met de medium banden, terwijl de volledige top-3 de tijden noteerden met de softs. De Red Bull Racing-coureur heeft zijn softs bewaard voor een latere sessie.

Tijdens de eerste vrije training kwamen Oliver Bearman, Jack Doohan, Isack Hadjar en Franco Colapinto de baan op. Bearman nam bij Haas het stoeltje over van Kevin Magnussen, Doohan bij Alpine van Pierre Gasly. Hadjar kreeg de kans bij Red Bull Racing en nam de auto van Sergio Perez over en Colapinto mocht van Williams Logan Sargeant's auto in gebruik nemen.

Toen het in de slotfase begon te miezeren, leek er een probleem te zijn voor Piastri, die zijn McLaren langzaam terug naar de pitstraat reed nadat hij een mogelijk hydraulisch probleem had gemeld.

Vanmiddag om 17:00 uur Nederlandse tijd staat de tweede vrije training op het programma.

<Volledige uitslag volgt...>

Geweld tegen 51 kandidaten en medewerkers in aanloop Franse verkiezingen

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Frankrijk aankomende zondag nemen de aanvallen op kandidaten en hun assistenten toe.

Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin zei op de Franse televisie dat, hoewel de verkiezingscampagne met minder dan drie weken zeer kort was, er al 51 politici en hun assistenten fysiek zijn aangevallen. Ongeveer dertig aanvallers zijn door de politie opgepakt. Hun achtergronden en redenen zijn heel verschillend, aldus de minister.

Woensdag veroorzaakte een aanval nabij Parijs op woordvoerster Thevenot en haar team van de Franse regering verontwaardiging. Twee medewerkers van de politicus raakten gewond terwijl ze verkiezingsposters ophingen. 

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen werd de rechts-populistische Rassemblement National de grootste partij. In de tweede en beslissende ronde zullen in veel stemdistricten tweede verkiezingen plaatsvinden. Ruim tweehonderd kandidaten uit de linkse alliantie en het regeringskamp hebben hun kandidatuur ingetrokken in een poging een overwinning van de rechtsextremisten te voorkomen.

Sinner en Djokovic door op Wimbledon, Nederlanders uitgeschakeld

Ook het mannenenkelspeltoernooi op Wimbledon vordert gestaag, hoewel regenval hier en daar voor de nodige vertraging zorgt. In Londen is de tweede ronde inmiddels wel volledig gespeeld en dus is het tijd voor een overzicht, voor de Nederlanders ging het in elk geval niet zo best.

Tallon Griekspoor was als 27e geplaatst en nam het op tegen Miomir Kecmanovic uit Servië, die de tweede set in een tiebreak won, nadat Griekspoor set één pakte. De Nederlander leek na de tweede set goed op dreef, maar Kecmanovic sloeg terug, profiteerde van Griekspoor's fouten en won in vijf sets: 6-4, 6-7 (7), 6-1, 2-6, 3-6.

Botic van de Zandschulp trad aan tegen de als zestiende geplaatste Fransman Ugo Humbert en maakte het in de eerste set flink spannend. De tiebreak verloor de Nederlander na een mazzelballetje van de Fransman echter wel en daarmee leek zijn verzet gebroken, waarna Humbert zich naar een 6-7 (9), 1-6, 3-6 overwinning speelde.

De als eerste geplaatste Italiaan Jannik Sinner had bijna vier uur nodig om zich met 7-6 (3), 7-6 (4), 2-6, 7-6 (4) te ontdoen van zijn landgenoot Matteo Berrettini, terwijl zevenvoudig winnaar Novak Djokovic (2) zowaar een set af moest staan aan de Britse wildcardspeler Jacob Fearnley: 6-3, 6-4, 5-7, 7-5.

Carlos Alcaraz (3) uit Spanje won na een stroeve start met 7-6 (5), 6-2, 6-2 van Aleksandar Vukic uit Australië, terwijl de Duitser Alexander Zverev (4) weinig moeite had met de Amerikaan Marcus Giron: 6-2, 6-1, 6-4. De Rus Daniil Medvedev (5) vergat tegen Alexandre Müller het laatste punt in een tiebreak, maar dat kostte hem niet de overwinning: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-4, 7-5.

De Australiër Alex de Minaur (9) rekende met 6-2, 6-2, 7-5 af met Jaume Munar uit Spanje, de Bulgaar Grigor Dimitrov (10) klopte de Chinees Shang Juncheng met grote moeite: 5-7, 6-7 (4), 6-4, 6-2, 6-4. De Amerikaan Tommy Paul (12) had ondertussen ook vijf sets nodig, maar won wel van de Finse qualifier Otto Virtanen: 4-6, 6-3, 5-7, 7-5, 6-4.

Paul's landgenoot Taylor Fritz (13) was met 6-3, 6-4, 3-6, 6-4 te sterk voor Arthur Rinderknech uit Frankrijk, terwijl landgenoot Ben Shelton na bijna vier uur won van de Zuid-Afrikaanse qualifier Lloyd Harris: 6-4, 6-7 (5), 7-6 (5), 3-6, 6-7 (7). Tot slot was er nog de Deen Holger Rune (15), die met 3-6, 6-3, 6-2, 6-2 van de Braziliaan Thiago Seyboth Wild won.

Niet alle toppers kwamen door de tweede ronde heen, te beginnen met Hubert Hurkacz. De als zevened geplaatste Pool verloor de eerste twee sets tegen de Fransman Arthur Fils, kwam daarna beter op dreef, maar ging in de tiebreak in set vier onderuit en blesseerde zijn knie, waarna hij op moest geven.

De als achtste geplaatste Noor Casper Ruud sneuvelde met 6-4, 7-5, 6-7 (1), 6-3 tegen Fabio Fognini uit Italië, terwijl de Griek Stefanos Tsitsipas (11) verrast werd door Emil Ruusuvuori uit Finland: 7-6 (6), 7-6 (10), 3-6, 6-3. Tot slot was er nog een soort strijd der vroegere glorie, waarin Gaël Monfils met 7-6 (5), 6-5, 7-6 (3) van Stan Wawrinka won.

Sinn Fein voor het eerst grootste partij Noord-Ierland

De pro-Ierse Sinn Fein-partij werd voor het eerst bij de Britse algemene verkiezingen de sterkste partij in Noord-Ierland.

De nationalistische partij won zeven van de achttien Noord-Ierse zetels in het Huis van Afgevaardigden. De pro-Britse Democratic Unionist Party daalde van acht naar vijf zetels. Er bestaat geen twijfel over dat het politieke landschap op het eiland aan het veranderen is, zei de Noord-Ierse eerste minister O'Neill tegen de Britse omroep BBC.

Poetin ontvangt Orban in het Kremlin, scherpe kritiek vanuit de EU

De Russische president Poetin ontving de Hongaarse premier Orbán voor gesprekken in het Kremlin.

Volgens een woordvoerder zal de bijeenkomst gaan over de oorlog in Oekraïne. Orban had eerder op het onlineportaal X geschreven dat hij op een “vredesmissie” was. Je zou volgens hem de oorlog niet kunnen beëindigen vanuit een comfortabele fauteuil in Brussel.

Toonaangevende EU-vertegenwoordigers ontzegden Orban het recht om namens de Europese Unie in Moskou te spreken. Buitenlandse vertegenwoordiger Borrell zei dat Orban geen mandaat had gekregen voor zijn reis naar Moskou. Commissievoorzitter Von der Leyen waarschuwde dat een beleid van verzoening Poetin niet zou tegenhouden met oorlog voeren.

Hongarije nam op 1 juli voor zes maanden het voorzitterschap van de EU-Raad over. De dag voor zijn bezoek aan Poetin bracht Orbán een verrassingsbezoek aan de Oekraïense president Zelenskyy in Kyiv, en riep op tot een staakt-het-vuren.

Griezelen in first-person horror A Quiet Place: The Road Ahead

John Krasinski, die de meesten zullen kennen als Jim Halpert uit de comedy-hitserie The Office, regisseerde in respectievelijk 2018 en 2020 de horrorfilms A Quiet Place en A Quiet Place Part II. Deze horrorfranchise krijgt nu een game spin-off onder de noemer A Quiet Place: The Road Ahead en moet dit jaar nog verschijnen.

We spelen als Alex, een asmatische student die samen met haar vriend Martin probeert te overleven in een postapocalyptische wereld waarin extreem gevaarlijke, buitenaardse schepsels de verwoeste overblijfselen van de planeet afstruinen. De enige manier om uit de klauwen van deze wezens te blijven is om zo stil mogelijk te blijven. Qua gameplay draait het dus ook vooral heel erg om stealth, om zo geruisloos mogelijk de wezens die het op ze voorzien hebben, te ontlopen.

Toch is er ook genoeg ruimte voor actie en zien we in de trailer onder andere de hoofdpersoon met een shotgun losgaan op de aliens. Bekijk die hieronder - A  Quiet Place heeft nog geen exacte releasedatum maar staat dus wel gepland voor 2024.

Tour: Etappe 7 - De tijdrijders mogen aan de bak

De zesde etappe van de Tour de France leverde een eerste Nederlandse ritzege van dit jaar op, Dylan Groenewegen sprintte het snelst. Vandaag een ander verhaal: de klassementsrenners moeten vol aan de bak, want er staat een tijdrit op het programma.

De start van de rit ligt in het kleine Nuits-Saint-Georges, waar Mark Cavendish om 13.05 uur als eerste van start gaat, gevolgd door vooral een rij sprinters en hun knechten. Men rijdt 25,3 kilometer en finisht dan in het eveneens kleine Gevrey-Chambertin, met meetpunten na 8,6 kilometer, 14,4 kilometer en 19,9 kilometer.

Het tweede meetpunt ligt na het klimmetje van de dag, waar geen punten te verdienen zijn en waar het ook niet al te steil is, vlak genoeg om gewoon door te blijven stampen. Vanaf ongeveer kwart voor vijf komen de klassementstoppers aan bod, met Tadej Pogacar die om 17.00 uur als laatste start - daarvoor rijden er ook nog kanshebbers als Stefan Küng (15.05 uur), Wout van Aert (15.27 uur) en Bruno Armirail (16.03 uur).

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Rus onderuit op Wimbledon, Swiatek en Gauff soepel naar derde ronde

Op Wimbledon is de tweede ronde in het vrouwenenkelspel inmiddels volledig achter de rug. Dat zorgde niet voor veel slachtoffers in de top-15 van de plaatsingslijst: slechts één van hen ging in de tweede ronde onderuit.

De als vijfde geplaatste Amerikaanse Jessica Pegula speelde tegen Xin Wang en leek na een verloren eerste set toch wat beter op dreef te komen. In set drie ging het echter helemaal fout en domineerde Xin het spel, wat resulteerde in een verrassende 6-4, 6-7 (7), 6-1 overwinning.

Ook voor Arantxa Rus eindigde het toernooi in ronde twee. De Nederlandse nam het op tegen Maria Sakkari uit Griekenland, als negende geplaatst, en wist zo nu en dan vrij aardig partij te bieden. Genoeg was het echter niet en nadat Rus in de tweede set weer gebroken werd maakte Sakkari het af: 5-7, 3-6.

De als eerste geplaatste Poolse Iga Swiatek was met 6-4, 6-3 te sterk voor Petra Martic uit Kroatië, terwijl de Amerikaanse Coco Gauff (2) zelfs met 6-2, 6-1 van de Roemeense qualifier Anca Todoni won. De Kazachse Elena Rybakina (4), winnares in 2022, klopte Laura Siegemund uit Duitsland met 6-3, 3-6, 6-3 en speelt hierna tegen voormalig nummer één Caroline Wozniacki, die voor het eerst in vijf jaar weer op Wimbledon speelt.

Roland Garros-sensatie Jasmine Paolini (7) uit Italië won met 7-6 (5), 6-2 van de Belgische Greet Minnen, de Tunesische Ons Jabeur (1) klopte de Amerikaanse qualifier Robin Montgomery met 6-1, 7-5 en de Amerikaanse Danielle Collins won met 6-3, 6-4 vrij soepel van de Hongaarse qualifier Dalma Galfi.

Dan was er de Amerikaanse Madison Keys (12), die met twee keer 6-2 van de Chinese Yafan Wang won, terwijl de Letse Jelena Ostapenko (13) met 6-3, 6-0 van qualifier Daria Snigur uit Oekraïne won. De Russische Daria Kasatkina (14) klopte thuisspeelster Lily Miyazaki zelfs met een heuse double bagel (6-0, 6-0), terwijl haar landgenote Laura Samsonova met twee keer 6-3 van landgenote Elina Avanesyan won.

FOK! Wat een weer: regen, een buitje en wat zon

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is er eerst nog af en toe zon met plaatselijk een bui. In de loop van de ochtend gaat het in het zuidwesten en zuiden af en toe regenen. De wind uit het zuidwesten is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer geleidelijk vrij krachtig.

Vanmiddag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. De middagtemperatuur ligt rond 17°C, maar in Zuid-Limburg kan aan het einde van de middag mogelijk 20°C worden. De wind komt uit het zuid- tot zuidwesten en is matig, vlak aan zee en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond is het bewolkt en zijn er perioden met regen, later klaart het van het zuiden uit op en wordt het droog. De wind neemt af naar zwak tot matig, komt eerst uit het zuiden, later uit het zuidoosten.

Komende nacht valt er in het noorden eerst nog regen of motregen. In het westen en noordwesten is er kans op enkele buien. De minimumtemperatuur ligt rond 15°C. De wind uit zuid tot zuidwest is meest matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5-6. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Ook in België was het vorige week grijs (Foto: DJMO)
Ook in België was het vorige week grijs (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Inrijden op agenten: OM eist twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf

In de nacht van 1 mei vorig jaar krijgt de meldkamer Noord-Holland een 112-telefoontje van een beveiliger. Die vertelt dat een man met hoge snelheid de parkeerplaats van een vakantiepark in Zandvoort verlaat, om de slagboom heen, in een zojuist gestolen bestelbus.

Het half uur erna voltrekt zich een wilde achtervolging, waarbij meerdere politieauto’s betrokken zijn. De bestuurder van de gestolen bestelbus rijdt zeer gevaarlijk en veel te hard, en rijdt meerdere keren recht in op politievoertuigen. Het OM vindt poging tot zware mishandeling van vier politieagenten bewezen en eist twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Zeer gevaarlijk
De bestuurder vertoont in zijn vlucht zeer gevaarlijk rijgedrag: hij haalt gevaarlijke manoeuvres uit, negeert rood licht, rijdt een paal met verkeersborden uit de grond en sleept deze meters mee, rijdt veel te hard door woonwijken en over fietspaden, slingert over de weg en verliest daarbij meermaals de macht over het stuur. Zijn vluchtroute eindigt in het Amsterdamse bos, waar de gestolen bestelbus als gevolg van een lekke band tot stilstand komt. Dat is het moment dat de bestuurder, een 52-jarige man uit Haarlem, door de politie wordt aangehouden. Zijn rijbewijs blijkt ongeldig.

Ravage
Op de foto’s in het dossier is de ravage te zien die de verdachte heeft aangericht. Tijdens de achtervolging heeft hij er alles aan gedaan om te ontkomen aan de politie. De officier van justitie ter zitting: "Verdachte probeert nietsontziend de politieauto’s met hoge snelheid van de weg te drukken of rijdt op ze in". Het rijgedrag van de man is op beelden van bodycams en dashcams van de betrokken agenten duidelijk zichtbaar. Ook hun verklaringen spreken boekdelen. De één spreekt van de heftigste achtervolging in twaalf jaar tijd. Een ander stond na afloop helemaal te trillen. Ze zijn geschokt door het feit dat de verdachte bewust politiemensen wat wilde aan doen. De risico’s die ze hebben moeten nemen om deze achtervolging levend te kunnen stoppen heeft grote impact op hen gehad. Eén agent heeft uiteindelijk mede door deze zaak, na 22,5 jaar, zijn werk als politieagent neergelegd.

Doodsangst
De agent die met zijn dienstauto op de Kruisweg in Hoofddorp stond geparkeerd heeft doodsangsten uitgestaan toen de verdachte op hem kwam inrijden: "Ik zag dat het grijze busje recht op mij afkwam, ik zag dat de koplampen mijn kant uit draaiden. Ik was bang, kreeg het gevoel dat hij bewust op mij wilde rammen. Ik heb meteen mijn stuur naar rechts omgegooid en gaf gas, zodat hij mij niet kon raken".

Twee andere agenten, die de verdachte achtervolgden in hun politieauto, zien dat de verdachte zo hard rijdt dat hij uit de bocht vliegt en de vluchtheuvel raakt. Als de agenten vervolgens op de busbaan naast hem rijden, geeft de verdachte abrupt een ruk aan zijn stuur waarbij hij de politieauto probeert te rammen. Doordat de agenten hard remmen wordt een aanrijding voorkomen. Nog geen kilometer verder trapt de verdachte, die dan 100 km/u rijdt, ineens vol op de rem. De agenten die achter hem rijden remmen op tijd. Uit onderzoeksgegevens blijkt dat er geen reden voor de verdachte was om daar zo hard te remmen. Voor het OM staat vast dat de verdachte bewust een aanrijding wilde creëren.

En ook een derde incident loopt maar net goed af. Een politieagent heeft zijn dienstauto op de rotonde ter hoogte van de Aalsmeerderbrug gepositioneerd, op zo’n manier dat hij kan aansluiten bij de achtervolging. Dan ziet hij de verdachte met zeer hoge snelheid naderen. Verdachte rijdt de rotonde in tegengestelde richting op, zonder vaart te minderen, recht op de politieagent af. Die stuurt zijn auto naar links, om te voorkomen dat de verdachte hem vol zou raken.

Strafeis
"Deze politiemensen probeerden met gevaar voor eigen lijf en leden de verdachte te stoppen en zo de veiligheid van andere weggebruikers te garanderen. De agenten zitten in een politiewagen in een uniform, maar komen ’s avonds ook thuis, gelukkig in dit geval, bij een partner, bij kinderen, bij vrienden of familie. Dat zijn geen robots, maar mensen die er staan - iedere dag weer - voor anderen: om ze te helpen in nood, om misdrijven op te lossen, om de verkeersveiligheid te waarborgen. Als je zo omgaat met agenten, dan is dat strafverzwarend", aldus de officier van justitie. Het OM vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan poging tot zware mishandeling van vier politieagenten, bedreiging, diefstal van een voertuig en weigeren mee te werken aan een bloedonderzoek. Het OM eist twee jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Ook vindt het OM dat de door de slachtoffers gevraagde schadevergoeding van €500 per agent volledig moet worden toegekend.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 18 juli

30 jaar gevangenisstraf voor terreuraanslag in Oslo

Ongeveer twee jaar na de terroristische aanslag op een queer bar in Oslo is de aanvaller veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf - een nieuwe maximumstraf. De man moet ook miljoenen schadevergoeding betalen.

Na de dodelijke terroristische aanslag nabij een queer bar in de Noorse hoofdstad Oslo in 2022, is de moordenaar veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 30 jaar. De rechters van de districtsrechtbank van Oslo hebben de beschuldigde Noor van Iraanse afkomst unaniem schuldig bevonden aan ernstige terreurmisdrijven.

De 45-jarige werd ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal meer dan 110 miljoen Noorse kronen (bijna 10 miljoen euro) aan de nabestaanden, gewonden en de honderden andere slachtoffers. De advocaat van de man gaf aan het radiostation NRK aan dat hij zijn cliënt zou adviseren om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Volgens het vonnis van de rechtbank in Oslo was de aanval van de man "zonder twijfel gericht op homoseksuele mensen". Het doel was "zoveel mogelijk homoseksuelen te doden en LGBTQ mensen in het algemeen angst aan te jagen".

In de nacht van 25 juni 2022 schoot de dader zichzelf neer buiten een bar en restaurant in het centrum van Oslo, kort nadat hij trouw had gezworen aan de terroristische militie 'Islamitische Staat'. Twee mannen werden gedood en verschillende andere mensen raakten gewond, waarvan sommige ernstig.

De dader werd kort daarna gegrepen door voorbijgangers en vervolgens gearresteerd door de politie. De geheime dienst had de aanslag, die de 45-jarige kort voor een geplande en vervolgens afgelaste Pride-parade in Oslo had uitgevoerd, geclassificeerd als een islamistische terroristische aanslag.

Noorse media spraken van een "historische" uitspraak: dit is de eerste zaak waarbij een dader tot 30 jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor ernstige terreurdaden in het Scandinavische land. De rechtse terrorist Anders Behring Breivik werd in 2012 veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf - de maximumstraf op dat moment. Breivik had aanslagen gepleegd in de regeringswijk van Oslo en op het eiland Utoya, waarbij in totaal 77 mensen om het leven kwamen.

Nieuwe strafwet treedt in werking
De nu veroordeelde man is gediagnosticeerd met paranoïde schizofrenie. De rechtbank oordeelde echter dat hij "zich volledig bewust was van wat hij deed voor en tijdens de aanval". Sinds een nieuwe strafwetgeving in 2015, kunnen ernstige terreurdaden worden bestraft met 30 jaar gevangenisstraf. 

Veel kritiek op Schoof in bizar debat, drama door tweet Agema

De kersverse premier Schoof had het donderdag zwaar te verduren tijdens zijn eerste belangrijke debat in de Tweede Kamer. Het werd een chaotisch schouwspel toen niet enkel de oppositie en PVV-leider Wilders hem aanvielen, maar ook zijn eigen minister Agema hem onverwacht in een lastige positie bracht.

Vanmiddag ontstond er een geladen sfeer tijdens het debat, onder meer omdat Rob Jetten (D66) recente uitspraken over het dragen van een hoofddoek door PVV-ministers Fleur Agema en Marjolein Faber aanhaalde.  Faber deelde een bericht waarin Kamerlid Esmah Lahlah (GL/PvdA) als 'PvdA-hoofddoekje' werd weggezet. Schoof sprak het PvdA-GroenLinks-Kamerlid hierop rechtstreeks toe, en zei: "Dat u een hoofddoek om heeft, maakt voor mij helemaal niets uit. U bent voor mij gewoon een mens." Lahlah nam hierna het woord en vertelde dat niemand haar ertoe dwingt een hoofddoek te dragen. Het is haar keus en haar lichaam en een expressie van haar identiteit en geloof, zo zei de politica, die nadien in tranen de zaal verliet. 

Geert Wilders haalde niet veel later uit naar Schoof en noemde zijn optreden "Slappe hap". Schoof greep volgens de PVV-leider niet scherp genoeg in toen Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren suggereerde dat er 'twee racisten in vak K' zitten doelend op de ministers Faber en Klever. Wilders uitte zijn ongenoegen over Schoof op X (voorheen Twitter). De sfeer binnen de coalitie verslechterde toen VVD-leider Yesilgöz en NSC-leider Omtzigt hierop via X kritiek uitten op de tweet van Wilders.

De linkse oppositie bleef aandringen op een duidelijkere afstand van de premier ten opzichte van recente uitspraken van PVV-ministers over hoofddoekjes. Het antwoord van Schoof, dat dit kabinet niemand uitsluit, werd door hen als ontoereikend beschouwd.

Terwijl Schoof een betoog hield dat zijn kabinet er is voor alle Nederlanders postte Fleur Agema een tweet met daarin een bericht van Halsema die haar partijgenoot Lahlah steunde, met daarnaast een oud krantenartikel waarin Halsema haar afkeur uitsprak over het verplicht dragen van de hoofddoek. Schoof was nog niet op de hoogte van Agema's tweet, toen Jetten er opheldering over vroeg. De premier kon geen antwoord geven en was zichtbaar in verlegenheid gebracht. Hierop werd het debat geschorst voor overleg tussen Schoof en zijn vier vice-premiers. Besloten werd dat er tijdens debatten niet meer vanuit vak K zou worden getwitterd.

Yesilgöz had felle kritiek op de tweet van Agema en verweet Wilders er een hand in gehad te hebben, iets wat hij in de scherpste bewoordingen ontkende. Hij noemde het een "valse, vuile beschuldiging". 

Schoof gaat de gedragsregels voor zijn kabinet aanscherpen, er is al een verbod voor de bewindslieden om te twitteren tijdens een debat. Vandaag in de ministerraad wordt besproken of er nog meer afspraken gemaakt moeten worden.

Een motie van wantrouwen om de premier af te zetten, ingediend door Denk en de Partij voor de Dieren, behaalde geen meerderheid. Evenmin werd een motie van wantrouwen om de twee PVV-ministers Klever en Faber weg te sturen (gesteund door GL-PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren en Volt) aangenomen. De moties van wantrouwen tegen Faber en Klever zijn beide verworpen met 46 voor en 103 tegen. 

PVV-minister Agema betreurde achteraf het versturen van de veelbesproken tweet en belooft dit niet meer te doen. Ze gaf aan het jammer te vinden dat het debat voornamelijk over de tweet ging in plaats van over de plannen van het kabinet.

Carola Schouten wordt burgemeester Rotterdam

Carola Schouten wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam. De gemeenteraad ziet in haar de opvolger van Ahmed Aboutaleb, die op 1 oktober stopt. Het is de eerste keer dat Rotterdam een vrouwelijke burgemeester krijgt.

In oktober van dit jaar zal de 46-jarige politica haar nieuwe functie aanvaarden. Ze zal burgemeester Ahmed Aboutaleb opvolgen. Na vijftien jaar neemt de PvdA'er afscheid als burgemeester van Rotterdam.

Schouten, van de ChristenUnie, was na de beëdiging van het nieuwe kabinet werkloos en werd al eerder genoemd als mogelijke opvolger van Aboutaleb. De voormalige minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen woont al dertig jaar in Rotterdam-Spangen en heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De beëdiging van Schouten als burgemeester zal naar verwachting plaatsvinden op 10 oktober.

Gigantische overwinning voor Labour, Conservatieven weggevaagd

Uit de eerste exitpoll blijkt dat de Conservatieve partij een zware nederlaag heeft geleden bij de Britse verkiezingen. Na veertien jaar is Labour opnieuw de grootste partij. Hierdoor wordt Labour-leider Keir Starmer de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de BBC kan Labour rekenen op 410 zetels (van de 650 zetels). De Conservatieven, die tot nu toe aan de macht waren, zullen naar verwachting slechts 131 zetels winnen. Farage en zijn partijgenoten zijn goed voor dertien zetels.

In het Verenigd Koninkrijk wordt het districtenstelsel toegepast: de partij die de meeste stemmen in een district krijgt, wint de zetel. Dit systeem leidt ertoe dat zowel linkse als rechtse kiezers geneigd zijn om te stemmen op de twee grote partijen, namelijk Labour en de Conservatieve partij. Kleine partijen zoals de Reformpartij hebben vaak het nakijken, omdat ze in de meeste districten niet genoeg stemmen halen ten opzichte van de grote partijen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #217 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1323
special
Random Pics van de Dag #1322
special
Random Pics van de Dag #1321
special
Random Pics van de Dag #1320
special
Random Pics van de Dag #1319
©FOK.nl e.a.