Weinig vakantiegangers voelen vliegschaamte, hoe zit dat met jou?

Vliegschaamte omdat je een vliegreis boekt terwijl je ook met de auto, trein of bus had gekund: een op de acht (13%) van de Nederlandse vakantiegangers geeft aan vliegschaamte te ervaren. Hoe zit dat met jou?

Vliegschaamte ? (@ JESHOOTS.com on Pixabay)
Vliegschaamte ? (@ JESHOOTS.com on Pixabay)

Uit een onderzoek van EenVandaag onder zo'n 21.000 leden van het Opiniepanel blijkt dat de auto nog steeds het meest populaire vervoermiddel is in Europa (55%). Ongeveer 28% geeft aan regelmatig of altijd het vliegtuig te gebruiken voor Europese bestemmingen. 

Een ruime meerderheid (88%) van mensen die minstens één keer per jaar vliegen, voelt zich daar weinig tot niet schuldig over. Voor hen is het vliegtuig vaak sneller en goedkoper dan milieuvriendelijkere alternatieven.

Hoewel meer dan de helft (58%) aangeeft andere vervoersmiddelen te overwegen voor reizen binnen Europa, kiest slechts een klein deel uiteindelijk voor de trein of bus. Een panellid verklaart: "De alternatieven zouden goedkoper moeten zijn en de verbindingen beter, voordat ik voor de trein kies."

Jongeren zijn iets 'klimaatbewuster', bijna een kwart van de jongeren (23%) zegt wel eens vliegschaamte te ervaren. "Vliegen is enorm schadelijk voor het milieu", geeft een jongere uit het onderzoek aan. "Als ik toch moet vliegen vanwege een uitzondering, vind ik dat echt lastig." Desondanks weerhoudt dit de meeste jongeren niet (63%) om minstens één keer per jaar het vliegtuig te nemen. 

Voor gedragswetenschapper Willemijn Vermeer van de HvA is dit een herkenbaar beeld. Het kan voorkomen dat je een probleem ziet en herkent, maar het moeilijk vindt om te accepteren dat het verandering van je eigen gedrag vereist.

Klimaatverandering wordt door Vermeer beschouwd als een 'abstract probleem'. Mensen vinden het lastig om klimaatbewuste keuzes te maken wanneer de voordelen hiervan niet direct merkbaar zijn en hun 'comfortabele levensstijl' in het geding komt. Het wordt moeilijker als dit bijvoorbeeld betekent dat we slechts één keer per week vlees mogen eten of nog maar zelden kunnen vliegen.

Uitstoot van vliegreizen vergeleken met andere vervoersmiddelen
Als je met z'n tweeën op vakantie gaat, stoot je met een vlucht naar Nice (Zuid-Frankrijk) 7,5 keer meer broeikasgassen uit dan met de trein en ruim 6 keer meer dan met de bus. Ook is de uitstoot 2 keer hoger dan met de auto. 

In kilo’s broeikasgassen: een tripje naar Nice met z’n tweeën kost 1.120 kilo met het vliegtuig en 640 kilo met de auto. Een vlucht naar Thailand is goed voor maar liefst 5.400 kilo broeikasgassen. Ter vergelijking, een gemiddeld Nederlands huishouden stoot met stroom en gas 4.100 kilo broeikasgassen uit in een heel jaar.

1641 stemmen , laatste: 17-07-2024, 09:55