Dubai wekt regen op. Iets te veel?

De Verenigde Arabische Emiraten en de buurlanden krijgen regen over zich heen die ze in geen 75 jaar zo intens gezien hebben. Er drijven Rolls-Royces door de straten, grootschalige evacuaties zijn afgekondigd, overheidsdiensten sluiten de deuren en toeristen zijn gestrand op het vliegveld.

'Only in Dubai'; het wordt op X wat lacherig geschreven bij een foto van een Rolls-Royce in een overstroomde straat, maar het beeld toont wel degelijk hoe genadeloos het weer toeslaat in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). In een halve dag tijd viel onder meer in Dubai en Abu Dhabi meer dan 100 millimeter neerslag. Sinds maandagavond werden in de hele VAE hoeveelheden gemeten die er normaal verspreid vallen over een heel jaar. Zulke hoeveelheden neerslag vielen nog nooit in zo’n korte tijd sinds het begin van de metingen in 1949. Combineer dat met rukwinden, donder, bliksem en hagel en je krijgt noodweer waaraan ze niet gewend zijn. In een land met een weinig geavanceerde riolering en afwatering is dat een garantie voor wateroverlast.

"Ik houd ervan om in de regen te spelen", zegt de in Bahrein wonende Ali Hassan (9) aan persbureau AFP. "Maar voor het eerst ben ik er bang van. Ik kreeg het benauwd van het geluid van de donder en het zien van bliksem. Zoiets had ik nog nooit gezien".

Ferrari’s en Lamborghini’s
De schade door de neerslag is groot. Wegen zijn ingezakt en woningen, metrostations, winkelcentra en parkeergarages zijn onder water gelopen. En zoals dat gaat in oliestaten waar de straten vol dure wagens rijden, zie je grote delen van veel Ferrari’s, Lamborghini’s en meer onder het water verdwijnen.