Rusland verbiedt deel van bananenimport uit Ecuador

Na een Russisch verbod op de import van bananen uit Ecuador is het diplomatieke geschil tussen de twee landen groter geworden. Een Russische autoriteit zei dat ze de import van vijf Ecuadoraanse bananenbedrijven zou verbieden. Ze beweerde dat er een ziekte was aangetroffen in eerdere zendingen bananen afkomstig van de bedrijven.

De Ecuadoraanse president Daniel Noboa kondigde in januari aan dat zijn land enkele tonnen oud Russisch militair materieel aan de Verenigde Staten zou leveren. In ruil daarvoor krijgt Ecuador nieuwe uitrusting die het nodig heeft om drugsbendes te bestrijden. De oude apparatuur is niet meer bruikbaar, aldus Noboa.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerde tegen het plan. Dit zou volgens de Russen in strijd zijn met een contract op grond waarvan Ecuador de apparatuur niet aan derden mag verkopen zonder toestemming van Rusland.

Ecuador is 's werelds grootste exporteur van bananen. Ongeveer een vijfde van het jaarlijkse exportvolume gaat naar Rusland. De directeur van ACORBANEC, een van de belangrijkste verenigingen van bananenexporteurs in Ecuador, Richard Salazar, uitte zijn verbazing over het Russische verbod. Maar minstens vijftien bedrijven zouden bananen aan Rusland blijven leveren, zei hij. "Het is een zeer belangrijke markt voor ons en een markt die moeilijk te vervangen is."