Boswijk (CDA) pleit voor boycot op producten illegale nederzettingen Westbank

Derk Boswijk, lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer, pleit voor een boycot van producten die afkomstig zijn uit illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Hij deed deze oproep tijdens een interview met Sven op 1. Boswijk benadrukt dat de Israëlische nederzettingenpolitiek onmiddellijk moet worden gestaakt en dat Nederland als bondgenoot Israël moet behoeden voor de ernstige fouten die de regering begaat in de bezette gebieden.

Afgelopen week heeft de parlementariër op eigen initiatief een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden. Hij is geschokt door wat hij heeft gezien in de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Boswijk zegt: "Veel Palestijnen voelen zich niet langer veilig op de plekken waar ze wonen." Hij herhaalt dat de Israëlische nederzettingenpolitiek onmiddellijk moet worden gestaakt en dat de Tweede Kamer regelmatig geïnformeerd moet worden over dit onderwerp.

Volgens Boswijk vormt zowel Hamas als het Israëlische nederzettingenbeleid een obstakel voor een tweestatenoplossing. Om tot een duurzame oplossing te komen, is het volgens hem noodzakelijk dat Nederland zowel streng optreedt tegen Hamas als tegen het nederzettingenbeleid door Israël.

Boswijk is van mening dat een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas op dit moment niet wenselijk is. Hij betoogt dat er nog veel tunnels zijn die niet ontdekt zijn. "Hamas zal onmiddellijk beginnen met het herstellen van de tunnels en het aanleggen van munitievoorraden."