Shorttrackploeg pakt World Cup-zege op aflossing, Velzeboer en Van 't Wout derde

De World Cup shorttrack is deze week neergestreken in Beijing. In de Chinese hoofdstad werden vrijdag zoals gebruikelijk de voorrondes afgewerkt, zaterdag werden de finales van de 1500 meters, de eerste van twee 500 meters en de gemengde aflossing verreden.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale en zat daarin constant voorin, maar wist nét niet helemaal naar voren te komen. De Zuid-Koreaanse Kim Gil-li ging er met de winst vandoor, voor thuisfavoriete Li Gong, maar Velzeboer pakte wel een keurige derde plek. Selma Poutsma reed in de B-finale naar een vijfde plek.

1500m mannen
Itzhak de Laat reed de B-finale en kwam er daarin niet echt aan te pas: zesde. In de grote finale werd hevig gevochten en daarin was de winst uiteindelijk voor de Zuid-Koreaan Kim Gun-woo. Hij klopte de thuisfavoriet Li Wenlong en de Canadees William Dandjinou na een fraai gevecht in de slotronden.

500m vrouwen 1
In de A-finale kon Yara van Kerkhof zich niet echt goed naar voren knokken, ze moest het uiteindelijk doen met een verder prima vijfde plek. De thuisfans leken even een dubbelslag te kunnen vieren, maar daar kwam niks van terecht: de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold ging in de laatste ronde met een fraaie actie buitenom langs Fan Kexin en Wang Ye uit China en pakte de winst, voor de Chinese dames. Michelle Velzeboer pakte de winst in de B-finale, Diede van Oorschot ging er in de kwartfinales uit.

500m mannen 1
Liu Shaoang en Lin Xiaojun reden voor de juichende fans op één en twee, maar Lin reed zichzelf en zijn landgenoot onderuit. Jordan Pierre-Gilles pakte zo de leiding en de Canadees reed naar de winst, voor de ietwat verrassende Fransman Quentin Fercoq én Jens van 't Wout, die de snel opgekrabbelde Liu verschalkte voor plek drie. Teun Boer boekte een mooie zege in de B-finale, Kay Huisman sneuvelde in de kwartfinales.

Gemengde aflossing
Teun Boer, Selma Poutsma, Jens van 't Wout en Xandra Velzeboer knokten stevig met de Chinese en Amerikaanse teams - Italië haakte al vroeg af - en dat leverde Nederland met slotrijder Van 't Wout een fraaie zege op. Fan Kexin, Gong Li, Lin Xiaojun en Sun Long reden China naar plek twee, voor de Amerikanen Andrew Heo, Marcus Howard, Kristen Santos-Griswold en Corinne Stoddard.