Pieter Omtzigt denkt toch na over mogelijk premierschap

Pieter Omtzigt neemt zijn tijd bij het nemen van een besluit over zijn mogelijke ambitie om premier van Nederland te worden. Het Kamerlid en leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) had eerder verklaard dat hij geen interesse had in het premierschap als zijn pas opgerichte partij de grootste zou worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Maar recentelijk is hij van gedachten veranderd. Tijdens het televisieprogramma Op1 gaf Omtzigt aan dat hij het premierschap nog steeds in overweging neemt samen met zijn kandidaat-Kamerleden. “Maar we zullen geen haast maken.”

Omtzigt was aanwezig bij de talkshow samen met ongeveer twintig leden van de NSC-lijst. Hij verwacht dat het programma van zijn partij binnen twee tot drie weken gepresenteerd kan worden. Wel liet hij weten dat  NSC de migratie verder wil beperken, onder andere door gezinshereniging te beperken. Een maximale instroom van 50.000 nieuwkomers per jaar zou gewenst zijn. Deze instroom omvat niet alleen asielzoekers, maar ook buitenlandse studenten en arbeidsmigranten. Daarnaast is hij van mening dat de expatregeling moet worden afgeschaft. Deze regeling zorgt ervoor dat kennismigranten 30 procent belastingvrijstelling krijgen. Om buitenlandse studenten te ontmoedigen, stelt hij voor dat Nederlands de voertaal wordt op universiteiten en hogescholen.