Creative Director van Bayonetta en Astral Chain verlaat PlatinumGames

De creative director en mede-oprichter van de studio PlatinumGames heeft na een periode van 16 jaar via Twitter laten weten dat hij volgende maand vertrekt bij de studio. Hideki Kamiya, die naam zegt je misschien niet direct wat, maar het is een heuse legende onder Japanse game-ontwikkelaars. Onder andere bekend vanwege zijn excentrieke persoonlijkheid op social media, waarin het bijna een eer is om als fan door hem geblokkeerd te worden op zijn profiel, maar voornamelijk vanwege zijn grote aandeel in de bekende game franchises zoals Bayonetta, Okami, Astral Chain en The Wonderful 101.

Hideki Kamiya
Hideki Kamiya

Kamiya begon zijn carriere in de gamesindustrie bij Capcom, waar hij onder andere meegewerkt heeft aan Resident Evil 1 en 2, Devil May Cry en middels een kleine spin-off studio Clover Okami en Viewtiful Joe. Het leven van de kleine spin-off studio was echter van korte duur en nadat Capcom besloot de interne studio te sluiten, begon Kamiya een nieuwe studio PlatinumGames in 2006 samen met een tweetal andere teamleden.

PlatinumGames plaatste het volgende bericht op hun Twitter-profiel:

"Tot onze spijt moeten we aankondigen dat Hideki Kamiya PlatinumGames op 12 oktober 2023 zal verlaten. We zijn echt dankbaar voor zijn creatieve ideeën, leiderschap en bijdrage aan de groei van PlatinumGames vanaf onze start tot op de dag van vandaag.

"We geloven dat hij succesvol zal blijven in zijn toekomstige inspanningen als gamemaker. We kijken ernaar uit om de game-industrie te zien groeien naar een betere plek met hem erin. We wensen hem het allerbeste voor de toekomst!"

Hideki Kamiya gaf zelf de volgende reden van zijn vertrek:

"Zoals aangekondigd op het officiële PlatinumGames X-account, verlaat ik PlatinumGames op 12 oktober 2023. Dit kwam na lang beraad, gebaseerd op mijn eigen overtuigingen, en was zeker geen makkelijke beslissing."

"Ik heb echter het gevoel dat deze uitkomst het beste is. Ik zal doorgaan met creëren op mijn Hideki Kamiya-manier. Ik hoop dat jullie je ogen open houden."

Wat Kamiya nu gaat doen is onbekend, er gaan geruchten rond dat hij weer met een oud-teamlid Shinji Mikami (ex-studio Clover/PlatinumGames) samen gaat werken, die pas vertrokken is bij Tango Gameworks oa. verantwoordelijk voor de Xbox-platform hit Hi-Fi Rush.

En zal er ooit nog een nieuw Bayonetta deel uitkomen?