Rusland stuurt ruim 6000 Oekra´ense kinderen naar heropvoedingskampen

Volgens een Amerikaanse studie heeft Rusland mogelijk oorlogsmisdaden begaan door minstens 6000 Oekraïense kinderen naar heropvoedingskampen te sturen. In een rapport dat dinsdag is gepresenteerd door het Yale Humanitarian Research Lab, noemen deskundigen 43 van dergelijke kampen in Rusland en op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

Sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne zijn kinderen vanaf vier maanden oud naar Russische kampen gebracht, zo blijkt uit de studie die door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is gefinancierd. Het doel van de heropvoedingskampen is onder andere een 'pro-Russisch patriottische' opvoeding en militair onderwijs. In sommige gevallen hebben kinderen een vuurwapentraining gekregen. Er is echter geen bewijs dat de kinderen de oorlog zijn in gestuurd.

Volgens Nathaniel Raymond, onderzoeker bij Yale, is de Russische actie een "duidelijke schending" van het Vierde Verdrag van Genève betreffende de bescherming van burgers in oorlogstijd. In sommige gevallen kan het "een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid" zijn. Raymond vergeleek de Russische acties met ontvoeringen. De auteurs van de studie roepen op tot toegang tot de kampen door onafhankelijke waarnemers en beëindiging van Russische adopties van Oekraïense kinderen.

Oekraïne meldt bijna 15.000 ontvoerde kinderen
De studie is onder meer gebaseerd op de analyse van satellietbeelden. Volgens Yale is het werkelijke aantal Oekraïense kinderen dat naar kampen is gebracht waarschijnlijk "aanzienlijk hoger" dan de ten minste 6000 die tot nu toe konden worden bewezen.

Oekraïne heeft onlangs verklaard dat meer dan 14.700 kinderen uit het land naar Rusland zijn gedeporteerd. Sommigen van hen zijn seksueel misbruikt.

Rusland heeft gereageerd op berichten dat het land minstens 6.000 Oekraïense kinderen met geweld heeft ontvoerd. "Rusland nam kinderen op die met hun families gedwongen waren de beschietingen te ontvluchten", zegt de Russische ambassade in de Verenigde Staten op Telegram. "We doen ons best om minderjarigen in gezinnen te houden en, in geval van afwezigheid of overlijden van ouders en familieleden, de wezen onder curatele te stellen." Rusland beweert voor Oekraïense wezen te zorgen en kinderen medische zorg te bieden.