Stookalert in acht provincies: stook geen hout

Het RIVM adviseert om op dinsdag 7 februari 2023 in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

Verwachting
In de nacht van dinsdag 7 februari naar woensdag 8 februari wordt in grote delen van het land stabiel weer verwacht. Er is weinig wind waardoor rook weinig wordt verspreid. Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert. Houd op woensdag de Stookwijzer en stookalert websites in de gaten voor de actuele verwachting.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert
Ook op locaties die niet in het stookalert worden genoemd kan houtstook tot overlast voor omwonenden leiden. Gaat men hout stoken, kijk dan eerst even op de Stookwijzer. Zo weet men wanneer het vuur beter uit kan blijven.

 
Stookalert 7 februari 2023 (Bron:RIVM)
Stookalert 7 februari 2023 (Bron:RIVM)