Gouverneur Texas brengt migranten met bussen nabij huis Harris in Washington

Afgelopen weekend zijn er opnieuw bussen met migranten uit Latijns- en Midden-Amerika aangekomen in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Verschillende bussen arriveerden op kerstavond in de buurt van de residentie van de Amerikaanse vice-president Kamala Harris, meldden de omroepen CNN en andere Amerikaanse media unaniem. Op tv-beelden was te zien hoe mensen, sommigen in dekens gewikkeld, uitstapten en werden begroet door helpers. Door de sneeuwstorm "Elliott" vroor het afgelopen dagen ook in Washington.

Verschillende Amerikaanse media citeerden zondag een woordvoerder van het Witte Huis, Abdullah Hasan, die de aankomst van de bussen beschreef als een "wrede, gevaarlijke en beschamende actie" van de gouverneur van Texas, Greg Abbott. Het is nog niet duidelijk waarom de mensen naar de buurt van Harris' huis werden gebracht. In het verleden liet met name de Republikein Abbott bussen brengen naar democratisch gecontroleerde steden als Washington of New York - uit protest tegen het migratiebeleid van de regering van president Joe Biden, een democraat.

Ondertussen verslechtert de situatie voor veel migranten aan de grens met Mexico. In de grenssteden kamperen veel mensen die naar de VS willen op straat in de bittere kou. Ze wachten op de opheffing van een omstreden uitzettingsregeling die, met verwijzing naar de coronapandemie, snelle uitzetting mogelijk maakt. De zogenaamde  Regel-42 zou vorige week eigenlijk aflopen. De Amerikaanse regering had het Hooggerechtshof echter om uitstel gevraagd tot na Kerstmis.