Rusland niet blij met door VS beloofde Patriot-afweersysteem voor Oekraïne

President Zelenskyy is zeer tevreden met de resultaten van zijn bezoek aan het Amerikaanse congres en de gesprekken met de Amerikaanse president Joe Biden. "Ik kom terug uit Washington met goede resultaten", zei hij in zijn dagelijkse videotoespraak.

De VS zijn van plan een Patriot-luchtverdedigingssysteem naar Oekraïne te sturen als onderdeel van een nieuw militair hulppakket van $ 1,85 miljard, en de Oekraïners is ook nieuwe munitie beloofd. Zelenskyy benadrukte dat de Patriot-luchtafweerwapens zowel het land als de mensen konden beschermen. "Dit probleem is opgelost voor Oekraïne." Zelenskyy bedankte Biden en het Amerikaanse Congres. Hij is van plan om op een later tijdstip verdere in Washington gemaakte afspraken bekend te maken.

De Oekraïense president deed ook verslag van zijn gesprek met de Poolse president Andrzej Duda, die hij ontmoette op de terugweg uit Washington. "Vandaag hebben we onze interactie met Andrzej een-op-een besproken", zei Zelenskyj. Hij heeft Duda verteld over de strategische visies van Oekraïne voor het komende jaar. "We bereiden ons voor en versterken onze gezamenlijke krachten."

Rusland heeft aangekondigd dat het van plan is de Patriot-luchtverdedigingssystemen te vernietigen nadat ze aan Oekraïne zijn geleverd. "Demilitarisering is een van de doelen van de militaire speciale operatie", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het Russische persbureau Interfax, toen hem werd gevraagd naar de reactie van Moskou op de beloofde Amerikaanse wapenleveranties aan Kyiv.

Hij bekritiseerde dat de VS praktisch oorlog zouden voeren tegen Rusland. De Verenigde Staten en andere staten voorzien Oekraïne voortdurend van nieuwe soorten wapens met grotere technische mogelijkheden. "Dat draagt niet bij aan een snelle afwikkeling van de situatie, integendeel", aldus Peskow. Rusland zal zich niet laten weerhouden van zijn oorlogsdoelen, volgens Peskov.