Drie doden en elf gewonden bij schietpartijen op twee scholen in BraziliŽ

Vrijdag zijn tenminste drie mensen, waaronder een tienermeisje, gedood en elf anderen gewond geraakt toen een 16-jarige schutter het vuur opende op twee scholen in het zuidoosten van Brazilië, aldus functionarissen.

Autoriteiten in de stad Aracruz, in de staat Espirito Santo, zeiden dat de schutter vrijdagochtend het vuur had geopend op een groep leraren op zijn voormalige school, hierbij kwamen twee mensen om het leven kwamen en raakten negen anderen gewond.

Vervolgens verliet hij die school - een openbare lagere en middelbare school - en ging naar een nabijgelegen privéschool, waar hij een tienermeisje doodde en twee andere mensen verwondde, zeiden ambtenaren.

Autoriteiten hebben de schutter gearresteerd, zei gouverneur Renato Casagrande, die drie dagen van rouw in de staat afkondigde.

De gouverneur vertelde dat de verdachte (16) een leerling was op (de eerste) school tot juni. Zijn familie heeft hem toen overgeplaatst naar een andere school. De verdachte zou onder psychiatrische behandeling staan. 

Op beelden van beveiligingscamera's die op Braziliaanse media zijn uitgezonden, was te zien hoe de schutter de school binnen rende, gekleed in militaire camouflage en zwaaiend met een pistool. Vervolgens rende hij door de gangen en joeg het personeel in paniek op de vlucht terwijl hij begon te schieten. Volgens onderzoekers droeg de verdachte een hakenkruis op zijn uniform.

Ambtenaren zeiden dat de schutter, de zoon van een politieman, twee handvuurwapens gebruikte bij de aanval, beide op naam van zijn vader - het ene zijn dienstvuurwapen, het andere een privé geregistreerd wapen.

Casagrande zei dat de jongen de aanval zorgvuldig had gepland door via een gesloten deur in te breken om zo de bewaker van de school te omzeilen.

Vervolgens ging hij de lerarenkamer binnen - de eerste kamer waar hij kwam - en opende het vuur op de eerste mensen die hij tegenkwam, zei de gouverneur.

Aracruz heeft zo'n 100.000 inwoners.

'Absurde tragedie'
Schietpartijen op scholen zijn relatief zeldzaam in Brazilië, maar komen de laatste jaren vaker voor. 

Bij de dodelijkste schietpartij op een school in Brazilië kwamen in 2011 12 kinderen om het leven, toen een man het vuur opende op zijn voormalige basisschool in Realengo, een voorstad van Rio de Janeiro, en vervolgens zelfmoord pleegde.

In 2019 schoten twee oud-leerlingen acht mensen dood op een middelbare school in Suzano, buiten Sao Paulo, en maakten daarna ook een einde aan hun leven.

De recent verkozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva noemde de schietpartijen een 'absurde tragedie'. Hij sprak zijn medeleven en bedroefdheid uit op Twitter. 

Lula, die eerder president van Brazilië was van 2003 tot 2010, zal op 1 januari in functie treden na vorige maand president Jair Bolsonaro te hebben verslagen bij verkiezingen.

Lula heeft vaker scherpe kritiek geuit op Bolsonaro's dramatische beteugeling van wapenbeheersingswetten.

Sinds ex-legerkapitein Bolsonaro in 2019 president werd, is het aantal geregistreerde wapenbezitters in Brazilië meer dan vervijfvoudigd, van 117.000 naar 673.000, gestimuleerd door een reeks presidentiële decreten die de regels voor het bezit vuurwapens en munitie versoepelen.

Openbare veiligheidsexpert Bruno Langeani van onderzoeksinstituut Sou da Paz vertelde AFP dat de toename van de beschikbaarheid van vuurwapens in de afgelopen jaren dit soort gebeurtenissen mogelijk.