Disney-baas Chapek ontslagen, voorganger neemt het over

Een interessante ontwikkeling in de entertainmentwereld; de hoogste baas bij The Walt Disney Company, Bob Chapek, moet na tweeënhalf jaar het veld ruimen. Hij wordt vervangen door de persoon die hij moest vervangen, Bob Iger.

Chapek kreeg de lastige taak om Disney door de pandemie te helpen, een haast onmogelijke missie. De pretparken, een van de meest winstgevende takken van het bedrijf, moesten hun deuren sluiten en de bioscopen bleven dicht. Nu ook de prijzen voor alle consumenten stijgen lijkt het aantal Disney+-abonnees te stagneren.

De top van het bedrijf was eerst zeer positief over de man die eerst de pretparkentak van het bedrijf leidde en door Iger zelf werd uitgekozen als zijn opvolger. Zijn contract werd eerder nog voor drie jaar verlengd, maar wordt nu dus verscheurd. Tegenvallende kwartaalresultaten waarin het streamingplatform een verlies van meer dan 1,5 miljard dollar noteerde, lijken de doorslaggevende factor geweest te zijn om Iger terug te vragen en Chapek te ontslaan. Chapek kwam ook al eerder onder vuur te liggen door zijn uitspraken rondom de 'Don't say gay'-wet in Florida die het docenten verbiedt om het nog over een andere seksuele voorkeur te hebben. Tevens werden in Florida onlangs de speciale rechten ontbonden die het Disney mogelijk maakte om makkelijker beslissingen te nemen in het gebied waarin het grootste pretpark, Walt Disney World, ligt. Ook dit werd Chapek aangerekend. 

Robert A. Iger, of Bob, leidde het bedrijf van 2005 tot 2020 en verwierf gedurende die tijd een haast mythische status onder Disney-fans. Streamingplatform Disney+ was zijn idee en daarnaast opende hij als eerste CEO een financieel succesvol Disney-park in Shanghai. Hij was ook de CEO die een renovatie van meer dan 2 miljard dollar aankondigde voor Disneyland Parijs. De beurswaarde van het bedrijf groeide gisteren direct 9% na de aankondiging, een goedmaker voor de 41% daling van een aandeel Disney in de afgelopen tijd. 

Iger laat in een statement weten "vereerd te zijn om teruggevraagd te worden door de leiding" en "weer de focus te willen leggen op de werknemers in een tijd waarin we gedurfde verhalen willen vertellen"

Bob Iger (links) en Bob Chapek (rechts) tijdens de lancering van Star Wars-gebied Galaxy's Edge  (Foto: Star Wars Awakens)
Bob Iger (links) en Bob Chapek (rechts) tijdens de lancering van Star Wars-gebied Galaxy's Edge (Foto: Star Wars Awakens)