Veldhuis roeit eerste Nederlandse WK-medaille binnen

Op het wereldkampioenschap roeien in het Tsjechische Racice zijn de eerste finales afgewerkt. Het was vrijdag vooral tijd voor niet-olympische onderdelen, maar daarop scoorde Nederland wel gelijk een medaille - het Nederlandse zwaartepunt ligt vooral op de olympische nummers.

Lichte twee-zonder mannen
Alessandro Durante en Giovanni Ficarra waren een maat te groot voor de rest in de niet-olympische klasse: goud voor Italië, bijna vier seconden voor Bence Szabo en Kalman Furko uit Hongarije en het Tsjechische duo Jiri Kopac/Milan Viktora.

Lichte twee-zonder vrouwen
Er deden slechts vier boten mee, maar de mocht de pret niet drukken. Ook hier was er Italiaans goud: Maria Zerboni en Samantha Permeri waren veel te sterk voor het Amerikaanse duo Solveig Imsdahl/Elaine Tierney en de Duitse dames Sophia Wolf en Eva Hohoff - Brazilië zat daar nog achter.

Lichte skiff mannen
De Italiaanse zegetocht ging verder: Gabriel Soares zat ooit in de succesvolle lichte vier-zonder, maar doet het nu alleen. In de finale roeide hij overtuigend naar het goud, voor Europees kampioen Antonios Papakonstantinou uit Griekenland en de Sloveense vicewereldkampioen van 2015, Rajko Hrvat.

Lichte skiff vrouwen
Jackie Kiddle ging er snel vandoor, maar de Nieuw-Zeelandse bleek iets te hard vertrokken te zijn. De Nederlandse Martine Veldhuis en de Roemeense Ionela-Livia Cozmiuc kwamen langszij en streden om de winst. Veldhuis ging lang op kop, maar Cozmiuc gooide het tempo enorm omhoog en daar was de Nederlandse niet tegen opgewassen. De Roemeense pakte haar derde wereldtitel, na twee titels in de lichte dubbel-twee, Veldhuis hield de terugkerende Kiddle nog nét van het zilver af.

Lichte dubbel-vier mannen
Italië bleef lekker scoren op de niet-olympische lichtgewichtnummers: Antonio Vicino, Alessandro Benzoni, Niels Torre en Patrick Rocek waren een maatje te groot voor de rest van het matige deelnemersveld. China pakte het zilver, twee tienden voor de Duitse boot.

Lichte dubbel-vier vrouwen
Drie jaar geleden waren er nog vijf boten van de partij, nu welgeteld twee. Italië had uiteraard weer een boot afgevaardigd en de gouden medaille werd opgehaald door Ilaria Corazza, Giulia Mignemi, Silvia Crosio en Arianna Noseda, die de Amerikaanse boot op grote afstand roeiden.

Halve finales
Op de olympische skiff kwamen Melvin Twellaar en Karolien Florijn in actie in de halve finales, beiden plaatsten zich overtuigend voor de eindstrijd. Ook de mannenacht is naar de finale, net als Roos de Jong en Laila Youssifou in de dubbel-twee.

Zaterdag komen er vijf Nederlandse boten in actie in de grote A-finales, zondag zijn dat er ook nog eens vijf.