Veel ophef over 'onecht racisme' in uitzending Ongehoord Nederland

Afgelopen donderdag werd in een uitzending van Omroep Ongehoord Nederland (ON)door presentatrice Raisa Blommestijn het woord ‘negers’ gebruikt waarna een compilatie van filmpjes werd getoond waarbij, 'blanken door zwarten in elkaar worden geslagen’. Aan de willekeurig gekozen filmpjes werd geen context gegeven.

Op sociale media brak onmiddellijk de pleuris uit. De presentatrice van ON zegt zich zelf van geen kwaad bewust te zijn. ‘Het gebruik van een volstrekt normaal Nederlands woord is tegenwoordig, anno 2022, aanleiding voor aangifte. Het summum van idiotie; we leven in absurde tijden’, schrijft ze op Twitter.

De uitzending van Ongehoord nieuws ging over de ruzie in BIJ1 te Amsterdam waarbij van de week het hele bestuur is opgestapt en waarbij melding werd gedaan van racistisch gedrag door partijgenoten. Ongehoord nieuws mede-presentator Arlette Adriani stelt daarop ‘de minder belichte zijde van racisme’ aan de orde. Waarna de compilatie werd getoond en Blommesteijn de beelden besprak met Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD). 

Naar aanleiding van een item over racisme in de uitzending van Ongehoord Nieuws van Ongehoord Nederland donderdag 15 september, laat Frederieke Leeflang, voorzitter van de raad van bestuur van NPO, weten dat hiermee de grens van de redactionele vrijheid is bereikt.

NPO heeft de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt. We verzoeken dan ook het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5: ‘een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’.”

Leeflang: “Bij de NPO komen veel klachten binnen over deze uitzending, waaronder ook kopieën van klachten die bij de Ombudsman zijn ingediend. We vragen de ombudsman om deze met voorrang te behandelen.”

'Voor racisme is geen plaats'
De uitzending van ON is bij veel omroepen verkeerd gevallen. "Vrijheid van meningsuiting is echter niet onbeperkt. Daar waar onder de mantel van journalistiek racistische ideeën worden verspreid, is die grens bereikt", schrijven de omroepen AVROTROS, BNNVARA, EO, HUMAN, KRO-NCRV, MAX, NTR, PowNed, VPRO, WNL en Omroep ZWART gezamenlijk.

Reactie Ongehoord Nederland
"Met verbazing verneemt het bestuur van omroep Ongehoord Nederland de reactie van de NPO op de uitzending van het opinie-programma Ongehoord Nieuws van 15 september 2022. Volgens de NPO zouden daarbij ‘de grenzen van racistische of discriminerende uitlatingen’ zijn bereikt. Volgens het bestuur van ON! is daarvan geen enkele sprake en is dat ook nooit de bedoeling geweest.

Onder de vraagstelling: ‘Racisme, wie doen het?’ en ‘Wie is een racist?’ is aandacht besteed aan de ruzie en de beschuldigingen van racisme bij de partij BIJ1. Deze situatie werd door schrijfster Shohreh Feshtali van Iraanse afkomst en prof. dr. Paul Cliteur, emeritus hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap, geduid. Daarbij heeft Ongehoord Nederland niemand willen beledigen. De kernboodschap van het item was juist de oproep van studiogast Paul Cliteur dat (alle) mensen elkaar meer als mensen zouden moeten gaan zien.

Wij nodigen iedereen uit het programma terug te kijken via onze website OngehoordNederland.tv of NPOStart.

Ongehoord Nieuws belicht en becommentarieert de nieuwsbol van de andere zijde en met deze visie en missie zijn we toegetreden tot het publieke bestel. Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.

Namens het bestuur van ON!

Arnold Karskens
Voorzitter"

Door ON getoonde beelden geen racistisch motief en niet uit Nederland afkomstig
Het programma Pointer van KRO/NCRV kon doordat ON de bron van de filmpjes liet zien gedurende de compilatie de bronnen van de filmpjes achterhalen en concludeerde dat geen van de video’s die Ongehoord Nieuws toonde om “de minder belichte zijde” van racisme te laten zien is bewijs te vinden dat hier een racistisch motief speelde. 

De eerste video in het fragment werd gedeeld door Europarlementariër Gilbert Collard, die onlangs overstapte van Le Pen's radicaal-rechtse Rassemblement National, naar het eveneens radicaal-rechtse Reconquête van Eric Zemmour.

In zijn tweet schrijft Collard dat de beelden gaan over de beroving van een 89-jarige dame die werd aangevallen door een aantal tieners voor "ongeveer tien euro". Alle daders, drie veertienjarige jongens, zijn opgepakt en staan in november voor de rechter. Ook in nieuwsberichten is terug te lezen dat het motief hier een beroving was, een van de jongens stal de tas van de vrouw. Andere motieven die te maken zouden hebben met haar huidskleur zijn nergens terug te lezen. Uitleg over de andere filmpjes zien bij Pointer te lezen.