F1: Uitslag Grand Prix van ItaliŽ

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde in Monza voor Charles Leclerc en George Russell. Nyck de Vries pakte bij zijn Formule 1-debuut twee punten in een race die achter de safety car eindigde.

Leclerc startte vanaf poleposition en was goed weg, voor Russell die de tweede bocht even af stak, maar geen plaats verloor. Daniel Ricciardo schoof door naar de derde stek, terwijl McLaren-teamgenoot Lando Norris slechts weg was en terugviel naar plek zeven. Verstappen vertrok als zevende, maar kwam na de eerste ronde door als vierde. De Nederlander rolde snel Ricciardo op en lag al derde. De Vries kende ook een prima start en handhaafde de achtste positie. Vanaf plaats zeventien schoof Carlos Sainz met de Ferrari snel door naar de veertiende plaats, voor de minder goed gestarte Sergio Perez.

Verstappen maakte korte metten met Russell en kon na vijf ronden al de aanval openen op Leclerc die slechts twee seconden voor hem reed. Sainz ging in de beginfase als een warm mes door de boter en schoof al snel de top tien binnen. Red Bull haalde Perez binnen voor een eerste stop, maar de Mexicaan kwam op de laatste plaats buiten met een bolide die rechtsvoor rookte vanwege remproblemen. De eerste uitvaller was echter Sebastian Vettel die zijn Aston Martin na elf ronden rokend langs de kant zette. Er volgde een virtuele safety car.

Ferrari haalde Leclerc snel binnen voor zijn eerste stop, waardoor Verstappen de leiding over nam, voor Russell. Leclerc kwam net voor de deur van Ricciardo naar buiten, waardoor de Monegask nog derde lag. Teamgenoot Sainz nam snel de vierde plaats van Ricciardo over die daarna onder vuur kwam te liggen van Pierre Gasly. De Fransman verremde zich bij de eerste bocht en moest achter de Australiër aansluiten.

Verstappen stopte pas na 25 van de 53 ronden, waardoor Leclerc weer naar de leiding ging. De Monegask had tien seconden voorsprong op de Nederlander, met daarachter de nog niet gestopte Sainz en Russell. Verstappen reed het gat met de Ferrari rustig dicht, waardoor Ferrari besloot om Leclerc nogmaals binnen te halen. De Monegask kwam op twintig seconden achterstand weer de baan op, maar liep slechts heel langzaam in op de leider.

Vijf ronden voor het einde kwam er een safety car nadat Ricciardo zijn McLaren tussen de beide Lesmobochten neerzette. Vrijwel het gehele veld maakte van de gelegenheid gebruik om een stop te maken. De race eindigde in een enorme anticlimax omdat de safety car de als derde liggende Russell oppikte in plaats van Verstappen en Leclerc. Hierdoor was er te weinig tijd om nog te kunnen racen.

Na 53 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton, Perez, Norris, Gasly en De Vries die bij zijn debuut met een negende plaats en twee punten bekroonde. Het laatste punt ging naar Guanyu Zhou.