Kyiv boekt successen met HIMARS; 50 Russische munitiedepots vernietigd

Oekraïense troepen hebben 50 Russische munitiedepots vernietigd met Amerikaanse precisieraketten, aldus minister van Defensie Olexiy Resnikov. "Dit verbreekt hun bevoorradingsketens en ontneemt de mogelijkheid om actief gevechten aan te gaan en onze troepen onder zwaar artillerievuur te nemen," zei Resnikov op de televisie. Dit, zo zei hij, bewees de groeiende invloed op de gevechten van de door de VS geleverde HIMARS mobiele meervoudige raketwerpers.

Ook de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War benoemt het succes van de raketsystemen voor de Oekraïense troepen. Volgens het rapport van vandaag was Oekraïne erin geslaagd de Russische militaire logistiek en verscheidene controleposten te raken.

De denktank citeerde uit een Russisch Telegram-kanaal genaamd "Moscow Calling", waarin de levering van HIMARS wordt beschreven als een beslissend keerpunt in de oorlog. Terwijl andere door Westerse landen geleverde wapensystemen, zoals de Javelin geleide antitankraket of de Stinger luchtdoelraket, volgens dit kanaal weinig effect hebben gehad in de strijd tegen de  Russische troepen, zouden de aanvallen met de raketlanceerinrichtingen een verwoestend effect hebben gehad op de Russische offensieven.

VS sturen meer HIMARS systemen
De informatie van de denktank valt samen met verscheidene berichten uit defensiekringen in Westerse landen dat de Russische troepen gedwongen zouden zijn verschillende tactieken te ontwikkelen om de door HIMARS afgevuurde raketten op het slagveld te ontlopen. Zoals camouflagemaatregelen of door het oorlogsmaterieel voortdurend te verplaatsen. Dit zou ertoe hebben geleid dat de Russische troepen in de loop der tijd met behulp van hun artillerie steeds minder hindernissen konden opwerpen. Als bewijs worden gegevens aangehaald van NASA's Fire Information for Resource Management, die een constante daling laten zien van hitte-anomalieën veroorzaakt door artilleriegebruik in de Donbass.

Enkele dagen geleden hebben de VS opnieuw extra militaire hulp voor Oekraïne vrijgegeven ter waarde van 270 miljoen dollar (265 miljoen euro). Er worden onder meer vier extra HIMARS-raketwerpers, tot 580 Phoenix Ghosts-drones en 36.000 patronen artillerie geleverd, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie bekend. Het nieuwe pakket omvat ook vier voertuigen die als commandopost kunnen worden gebruikt. Dit brengt het aantal HIMARS-raketwerpers dat naar Oekraïne is gestuurd op 20.