Zuid-Afrika: 15 doden bij schietpartij in kroeg Soweto

Bij een schietpartij in een bar in Soweto, een township van de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg, zijn afgelopen nacht vijftien mensen gedood. Dat heeft de politie van Soweto gezegd. In de bar werden twaalf lichamen gevonden, drie mensen stierven later in ziekenhuizen. Bij de aanval liepen meerdere mensen schotwonden op. Volgens de politie zijn de slachtoffers tussen de 19 en 35 jaar oud. Meerdere bezoekers raakten gewond, sommige van hen zijn in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Negen mensen liggen nog in het ziekenhuis. 

Een groep gewapende mannen kwamen aan bij de kroeg in een minibus en opende het vuur met geweren en pistolen. De daders schoten lukraak, tot dusver kon niets worden gezegd over de motieven, zei Elias Mawela, hoofd van de politie van de provincie Gauteng, op een persconferentie.

Rechercheurs zijn ter plaatse om het bewijsmateriaal veilig te stellen. Tot nu toe is er niemand gearresteerd. De bar had een vergunning.

Soweto (afkorting van South West Townships) is de grootste gemeente van Johannesburg, in 1963 gevormd uit talrijke kleinere nederzettingen. De aangevallen bar bevindt zich in Orlando County.

Moorden en andere geweldsmisdrijven zijn dit jaar sterk toegenomen in Zuid-Afrika, zei de Zuid-Afrikaanse minister van politie Bheki Cele begin juni. Volgens politiestatistieken kwamen tussen januari en maart 6.083 mensen om het leven, ruim 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Jaarlijks worden ongeveer 20.000 mensen slachtoffer van geweldsmisdrijven.