Olympisch skeletongoud binnen bereik voor Grotheer

Op de Olympische Spelen in Beijing is het skeleton van start gegaan. Op de baan van Yanqing werden donderdag bij de mannen de eerste twee runs afgewerkt, vrijdag komen ze in actie voor de derde en de beslissende vierde run.

In run één werd gelijk de toon gezet en wel door Christopher Grotheer. De Duitse tweevoudig regerend wereldkampioen haalde uit met een dijk van een run en zette de Russische startraket Alexander Tretiakov, olympisch kampioen van 2014, op 0,36 seconden. Op 0,43 seconden volgde thuisfavoriet Yan Wengang, die in de World Cup de afgelopen seizoen langzaam wat naar voren kwam en nu optimaal profiteerde van het thuisvoordeel.

De door COVID-19-gevallen ingevlogen Rus Evgeniy Rukosuev maakte het waar met plek vier op 0,48 seconden, twee honderdsten voor de tweede Duitser, Axel Jungk. De legendarische Let Martins Dukurs lijkt voor de vierde keer op rij naast het goud te grijpen: hij staat zesde op 0,62 seconden, voor de tweede Chinees Yin Zheng (+0,74), broer Tomass Dukurs (+0,76) en de derde Duitser, Alexander Gassner (+0,87).

Gassner hield zijn positie vast in de tweede run, Tomass Dukurs dook er 0,18 seconden onderdoor. Yin was één tiende rapper dan de Letse veteraan, wiens broer Martins zijn toch teleurstellende positie met 0,21 seconden verdedigde. Jungk was dan weer 0,21 sneller dan Dukurs en de Duitser wipte met 0,17 seconden ook over Rukosuev heen naar in elk geval de vierde plek.

Yan leek zijn podiumpositie vast te houden, maar de Chinees maakte wat kleine foutjes en kwam vijf honderdsten achter Jungk terecht. Dat gold ook voor Tretiakov, die 0,17 seconden achter Jungk eindigde en dus ook achter Yan terecht kwam. Op Grotheer stond echter geen enkele maat: hij knalde 0,70 seconden van Jungk's tijd af en ging met een enorme voorsprong richting de beslissende vrijdag.