Druk bezochte demonstratie en protestmarsen Museumplein rustig verlopen

Amsterdam is vanmiddag opnieuw het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen. Deelnemers verzamelden zich vanaf 12.00 uur bij het Olympisch Stadion, het Westerpark en het Oosterpark. Vanaf daar gaan ze naar het Museumplein, waarna er een mars door de stad wordt gelopen. Zo meldt AT5.

Met de betoging willen de organisatoren terugblikken op het afgelopen jaar en vooral op 17 januari 2021. Toen was een coronademonstratie verboden, maar kwamen er toch duizenden mensen naar het Museumplein. Uiteindelijk werd er toen door de Mobiele Eenheid ingegrepen.

De demonstratie van vandaag is door de gemeente toegestaan. Wel heeft burgemeester Femke Halsema het Museumplein, het Olympsich Stadion, het Westerpark, het Oosterpark en de looproutes aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in dit gebied kan preventief worden gefouilleerd.

Antifa was aanwezig op het Museumplein om te demonstreren tegen extreem-rechts. De ME heeft ze naar een andere plek begeleid.

De politie is in grote getale aanwezig geweest.

Update 20.20 uur: De demonstratie is vanmiddag rustig verlopen en rond 17.00 uur afgelopen. Op een enkele provocatie door prinsenvlag of jodenster na werd de demonstratie gekenmerkt door een goede sfeer. Volgens de gemeente waren er zo'n 15.000 mensen op de demonstraties afgekomen.

Rond 15:00 uur verzamelden zich volgens de politie zo’n 15.000 mensen op het Museumplein. Na 15:00 uur liepen zij in een optocht door de binnenstad om rond 16:30 uur weer op het Museumplein te eindigen. Rond 17:00 verlieten de meeste demonstranten het Museumplein. 

Update 14.15 uur: Het Museumplein stroomt aardig vol, de groep Antifa activisten is met bussen naar een andere plek in Amsterdam gebracht om onderlinge confrontaties van demonstranten te voorkomen.  

Eerdere berichtgeving: Vanaf het Museumplein staat een gezamenlijke mars gepland door de stad als ’herdenking van de koffieslag’, waarbij men stilstaat bij de verboden demonstratie op het Museumplein tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar. Onder anderen initiator van Nederland in Verzet Michel Reijinga, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en voormalig profvoetballer Bryan Roy zijn erbij.

In een brief heeft Halsema de demonstranten gevraagd om anderhalve meter afstand te houden en het Museumplein opgeruimd achter te laten. "Ik vraag u tot slot dringend om te letten op mensen die het demonstratierecht misbruiken om de wet te overtreden of geweld willen gebruiken en bij dreiging of vermoedens ervan meteen weg te gaan."

Op 3 januari vond het laatste grote coronaprotest op het Museumplein plaats. De politie ontruimde het Museumplein uiteindelijk. Toen demonstranten daarna in een stoet naar het Westerpark wilden lopen, ontstond er een confrontatie met agenten die hen tegenhielden.