Max Verstappen wereldkampioen in Formule 1

Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1 geworden. De Nederlander won na een knotsgek slot de Grand Prix van Abu Dhabi en troefde in de slotronde titelrivaal Lewis Hamilton af. Carlos Sainz was de derde man op het podium.

Verstappen startte vanaf poleposition, maar Hamilton was beter weg en greep de leiding. De Nederlander sloot echter snel aan bij de Brit en waagde aan het eind van het eerste lange rechte stuk een inhaalpoging en slaagde er in. Hamilton ging echter van de baan af en gaf de positie niet terug. De stewards vonden het echter prima en liet het duo verder racen. Achter de twee greep Sergio Perez plek drie, voor Carlos Sainz en Lando Norris.

De eerste die stopte was Verstappen die na veertien ronden wisselde naar de harde banden. De Nederlander kwam terug achter de McLaren van Norris. Achter hem schoot Charles Leclerc van de baan, omdat de Monegask schrok van de Nederlander. Yuki Tsunoda sloeg toe bij Leclerc die daarna direct terug kon komen, maar uiteindelijk toch op moest geven. Ook Hamilton stopte vroeg, waardoor Perez aan de leiding kwam te liggen.

Verstappen had na zijn stop enige ronden nodig om Sainz te passeren, wat Hamilton de mogelijkheid gaf iets verder uit te lopen. Hamilton kwam op zijn beurt Perez tegen die zijn Red Bull heel erg breed maakte. De Mexicaan zorgde ervoor dat Verstappen het gat met Hamilton terug kon brengen tot onder de twee seconden. Langzaam groeide dit gat weer, waardoor de titel uit zicht raakte voor Verstappen.

Halverwege de race was er enige opwinding toen bij de afscheid nemende Kimi Räikkönen een van de remmen het begaf. De Fin was de eerste uitvaller, snel gevolgd door George Russell die geen tempo meer in de Williams had. Met nog twintig ronden te gaan ging de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi stuk, waarna een virtuele safety car volgde. Deze werd pas uitgeroepen nadat de leiders over start/finish waren. Verstappen en Perez maakten een ronde later van de gelegenheid gebruik om een tweede stop te maken, gevolgd door de nog niet gestopte Fernando Alonso en Pierre Gasly.

Het verschil tussen Hamilton en Verstappen bedroeg met nog twintig ronden te gaan zeventien seconden met een bandenverschil van 23 ronden. Perez behield plek drie, voor Sainz, Norris, Valtteri Bottas, Tsunoda, Alonso, Gasly en Esteban Ocon. Verstappen liep wel iets in op Hamilton, maar de banden onder de Mercedes waren in orde waardoor het verschil niet genoeg slonk.

Met nog zes ronden te gaan kwam er een safety car na een crash van Nicholas Latifi met zijn Williams. De Canadees had even daarvoor een botsing met Mick Schumacher gehad. Red Bull haalde Verstappen en Perez opnieuw binnen, nu voor softs, Hamilton reed opnieuw door. Omdat de auto's die op een ronde zaten er tussenuit gehaald werden kon Verstappen alsnog een poging wagen bij Hamilton en de wereldtitel grijpen.

Verstappen greep de kans die hij aangeboden kreeg met beide handen aan en pakte na een krankzinnig slot als eerste Nederlander de wereldtitel in de Formule 1. Hamilton moest na een zeer goede race genoegen nemen met plek twee, voor Carlos Sainz die mee mocht naar het podium, mede omdat Perez uitviel. Tsunoda werd vierde, voor Gasly, Bottas, Norris, Alonso, Ocon en Leclerc.