COVID-19: Vaccinweigeraars willen bij ernstig ziek worden wél alles uit de kast op de ic

Gelovige vaccinweigeraars willen wél dat er alles gedaan wordt om hun leven te verlengen, als ze met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek onder bevindelijk gereformeerden. Het zorgt voor grote verbazing bij artsen. Zo meldt De Gelderlander.

Een huisarts zoekt voorzichtig naar woorden over haar bevindingen na recente gesprekken met reformatorische ouderen over een mogelijke opname op de intensive care: "Ik snap de logica hierachter helemaal niet.’’  Uit een nog niet gepubliceerd regionaal onderzoek onder huisartsen, blijkt dat juist mannen en vrouwen die weigeren om zich in te laten inenten tegen verschillende ziektes, wél hoe dan ook naar de IC willen. 

"Vaccineren wordt door dat deel van de christenen gezien als vooruitgrijpen op iets waarvan je nog niet weet of het gaat gebeuren’’, redeneert Astrid Bokhorst van de NPV, de grootste christelijke patiëntenvereniging van Nederland. "Het is in hun ogen een gebrek aan vertrouwen op God. Wij vinden dat we daar respect voor moeten hebben.’’

Maar daarentegen is medisch ingrijpen als men eenmaal ziek is, blijkbaar wél volledig ‘toegestaan’. Dan moet zelfs álles uit de kast getrokken worden om het leven te verlengen. Reformatorische christenen zijn absolute tegenstanders van euthanasie. En het zelf besluiten 'dat het wel mooi geweest' is en daarom geen medische behandelingen meer ondergaan, zit te dicht tegen een vrijwillige levensbeëindiging aan volgens deze groep gelovigen.