Britten willen 'vaccinatiepaspoort' om vakantie in Griekenland mogelijk te maken

De Britse regering werkt aan 'COVID-19 vaccinatiepaspoorten' waarmee Britse toeristen binnen enkele maanden op zomervakantie naar het buitenland kunnen gaan, zo werd vandaag naar buiten gebracht.

Het ministerie van Transport, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid zouden allemaal opties aan het ontwikkelen zijn voor een soort COVID-19 vaccinatie certificaat.

Men is daar nu mee bezig, zodat het Verenigd Koninkrijk er klaar voor is als andere landen een vaccinatiebewijs eisen als voorwaarde voor het verlenen van quarantainevrije toegang.

Het bericht kwam na speculaties dat Griekenland overweegt om af te zien van quarantainevoorschriften voor Britten die kunnen bewijzen dat ze de COVID-19 vaccinatie hebben gehad.

Toerismebeambten vertelden aan The Times dat Britse toeristen waarschijnlijk al in mei naar Griekenland op vakantie kunnen gaan. Dit zou een enorme opsteker zijn voor de noodlijdende toeristenindustrie van Griekenland, dat elk jaar twee miljoen Britten verwelkomt.

De Britse overheden hadden eerder vaccinatiepaspoorten afgewezen, omdat het nog niet duidelijk was of de COVID-19-vaccins ook besmettingen konden voorkomen. Maar het enthousiasme voor het vaccinatiebewijs is weer aangewakkerd nadat recente studies hebben aangetoond dat COVID-19 vaccinaties de overdracht van het virus inperkt.

Grigoris Tasios, voorzitter van de Griekse Hoteliersfederatie, vertelde aan The Times: 'Nu het aantal COVID-19 vaccinaties in het VK ruimschoots hoger ligt dan alle andere in Europa en daarbuiten, zullen Britse reizigers al in mei tot de veiligste behoren om hierheen te reizen.'

Denemarken is ook van plan om eind februari met vaccinatiebewijzen te gaan werken om zakenreizen weer mogelijk te maken.