Trump bedreigt partijgenoot voor extra stemmen, maar zonder succes

Donald Trump, nog een ruime twee weken de Amerikaanse president, weigert nog altijd om de strijd op te geven. De Washington Post heeft een opname in handen gekregen van een telefoongesprek tussen Trump en Brad Raffensperger, de secretary of state van Georgia, die gaat over het verkiezingsproces aldaar.

De verkiezingen in Georgia werden gewonnen door Trump's uitdager Joe Biden, maar de overwinning van de Democraat viel niet lekker bij Trump. Zo zette hij Raffensperger in het gesprek weer eens onder druk, dit keer liet hij weten graag even 11.780 stemmen erbij te krijgen. "De mensen zijn boos, er is niks mis mee om te zeggen dat je bijvoorbeeld de boel opnieuw hebt berekend. Wat gaan we doen jongens, ik heb elfduizend stemmen nodig, kom op", aldus Trump.

De uitslag in Georgia is al lang en breed gecertificeerd en er valt dan ook weinig meer aan te doen, maar Trump geeft niet op: "We hebben met honderdduizenden stemmen verschil gewonnen! Je weet wat ze gedaan hebben en je doet er niks aan, dat is een strafbaar feit. Dat kun je niet laten gebeuren, het is een enorm risico voor jou en je advocaat, een enorm risico", foeterde Trump, die nota bene partijgenoot Raffensperger zo ernstig onder druk bleef zetten.

Raffensperger staat de hele verkiezingsperiode al bekend als iemand die ontzettend sterk in de schoenen staan en krijgt dan ook terecht veel lof, zo ook nu. Op Trump's claim dat meer dan vijfduizend overledenen hadden 'gestemd' in Georgia was Raffensperger ook duidelijk: "Het echte getal is twee. Twee. Op naam van twee overledenen is een stem uitgebracht", antwoordde de Republikein, die verder niet van zijn stuk te brengen was door de zich als een goedkope maffiabaas gedragende president.