Voorman moslimpartij NIDA verwijt GroenLinks islamofobie

Het zijn ingewikkelde tijden voor GroenLinks. Nadat de partij onlangs de voorlopige kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen presenteerde stak er een storm van kritiek op rond nummer 9, Kauthar Bouchallikht. Hat kersverse (mogelijk) aanstaand Kamerlid was namelijk lid van het bestuur van Femyso, een koepelorganisatie van 33 islamitische jongerenclubs uit twintig Europese landen. Die organisatie wordt echter in verband gebracht met het Moslimbroederschap. Publicist Carel Brendel onthulde dat Femyso de jongerentak van de broederschap in Europa zou zijn, Femyso ontkent dat.

GroenLinks plaatste haar op de kieslijst vanwege haar prominente rol in de klimaatbeweging en ze onderschrijft de idealen van de partij, zo verklaarde partijleider Jesse Klaver voor de microfoon van de NOS. Bouchallikht gaf eerder al aan het gedachtegoed van het Moslimbroederschap te verwerpen.

De hele ophef heeft echter ook tot boosheid in de moslimwereld geleid. Nourdin El Ouali, voorman van de conservatieve moslimpartij NIDA, verwijt GroenLinks islamfobie. Ook is hij boos op Klaver omdat hij "alle andere 'verschrikkelijk conservatieve' moslims voor de bus te gooit", zo schrijft El Ouali in een opiniestuk op Joop.nl.

NIDA is een partij die al in enkele gemeenteraden zit en mikt op een plaatsje in de Tweede Kamer na de verkiezingen van volgend jaar maart. "Hele generaties groeiden op in een landelijke politiek met islam en diversiteit als het probleem. Tijd voor de stem en oproep van een superdiverse generatie in de politiek met islam als inspiratie voor de oplossing!" Zo omschrijft El Ouali zijn partij.

Vanuit die hoek is nu dus de aanval op GroenLinks geopend. "Het web van islamofobie reikt tot diep in GroenLinks. Jesse Klaver neemt moslims bij GroenLinks in bescherming door alle andere 'verschrikkelijk conservatieve' moslims voor de bus te gooien", zo schrijft El Ouali. "GroenLinks zit verstrengeld in een web van islamofobie waar ze zelf aan mee spint. Jesse Klaver verwerpt moslimorganisaties als Milli Gorus, FEMYSO, Islamic Relief en de Moslimbroederschap, maar heeft werkelijk geen benul. Enige binding met of begrip voor deze organisaties, die GroenLinks met een topkandidate als Kauthar Bouchallikht in huis haalde, werpt GroenLinks nu verre van zich", zo vult hij aan.

"Waarom moet een moslim van GroenLinks zo nadrukkelijk afstand nemen van Milli Gorus of de moslimbroederschap? Van welk gedachtegoed? Volgens de NOS streeft de moslimbroederschap naar ‘een democratische samenleving gebaseerd op islamitische principes’. Is dat zo eng of gevaarlijk? Moet een moslim daar afstand van nemen? Dan zeg ik: ik ben een moslimbroeder! En dan?" Zo vraagt de NIDA-voorman zich af.

"What’s next? Een appje van Femke? Dat ze zich stoort aan de hoofddoek. En dat ze nog steeds wacht op de dag dat alle moslima’s de hoofddoek verre van zich werpen?" Aldus El Ouali die verwijst naar Femke Halsema die in 2009 aangaf een groot probleem te hebben met het dragen van hoofddoeken door moslimvrouwen.

De lijsttrekker van NIDA ziet een patroon van isalmfobie bij GroenLinks. "Ik ken een hele hoop waardevolle mensen bij GroenLinks, maar het web van islamofobie reikt helaas tot diep in de partij. Van de partijprogrammacommissie die na zeker 20 jaar aan onafgebroken moslimhaat in de Tweede Kamer nog steeds geen islamofobie benoemt in haar partijprogramma tot het landelijk campagneteam van GroenLinks dat bij monde van Jesse Klaver na twee rechtse briesjes bezweek onder de druk van de Israël-lobby. En wat te denken van de actie waarbij GroenLinks de stekker trok uit het LinksVerbond in Rotterdam (PvdA, GroenLinks, SP en NIDA) en NIDA voor de bus gooide, vanwege een vier jaar oude tweet met Israël-kritiek?"

El Ouali vindt dat de partij van Klaver kritisch naar zijn eigen partij moet kijken. "Naar haar eigen islamofobe denkbeelden en gebrek aan begrip van de islam. Gaat GroenLinks zelf eens een keertje afstand durven nemen? Afstand van bijvoorbeeld de heksenjacht op moslims door Emmanuel Macron, de Europese leider waar Jesse Klaver zo graag bij wil horen. Gaat GroenLinks snappen hoe waardevol een kandidate als Kauthar Bouchallikht is en hoeveel ze kan betekenen, voor zowel GroenLinks als voor de emancipatie van moslims en de islam in Nederland? Dan moet GroenLinks haar werkelijk accepteren en de ruimte geven om te zijn wie ze is."

"Zolang GroenLinks niet tot die verandering bij zichzelf in staat is, blijft elk verhaal of filmpje van GroenLinks, over geloof in verandering, diversiteit, of wat dan ook ongeloofwaardig", zo besluit de NIDA-voorman zijn stuk.

Het volledige opiniestuk kun je hier lezen.