AEX in duikvlucht door coronavirus en onzekere olieprijs

Het coronavirus had vandaag, in combinatie met een internationale olieruzie, een flinke impact op de beurs. De AEX opende vanochtend dramatisch laag, namelijk met 7,5 procent in de min. En dat zorgde voor een chaotische maandag voor de handelaren, zo meldt AT5.


Spannende dag voor handelaren op de beurs (Bron: YouTube/AT5)

Het kelderen van de AEX werd al gisteravond voorspeld en er werd dan ook vanochtend vroeg al door de handelaren met veel spanning toegeleefd naar de officiële opening van de beurs. "Rond kwart over negen zagen we pas echt de dieprode cijfers", vertelt één van hen. "Dat was wel even schrikken."

Hierop volgde een hectische dag. "Je merkt toch wel dat de mensen om ons heen aan het lopen en aan het roepen waren. Normaal blijft iedereen gewoon rustig achter zijn bureau zitten". Een collega voelde ook spanning op de werkvloer. "Dit is geen leuke dag voor handelaren."

Dubbele klap
De donkerrode cijfers worden veroorzaakt door een ongelukkige combinatie van de gevolgen van het coronavirus op de economie én onrust rond de olieprijs. Dit laatste is weer directe het gevolg van een conflict tussen de twee grootste producenten van olie: Rusland en Saoedi-Arabië.

En dit is een dubbele klap voor de wereldeconomie, legt beurscommentator Hans de Geus van RTL Z uit. "Mensen zijn bang dat, zoals in Noord Italië, economieën in complete delen van de wereld weken of zelfs maanden nul activiteit hebben", zegt De Geus. "En de olieprijs zakt 30 procent. Dat is een 'double whammy'."

Slecht sentiment
Hoelang de problemen nog duren op de beurs durven de handelaren niet te zeggen, maar er wordt zeker rekening gehouden met nog heel wat stressvolle ochtenden. "Het sentiment is erg slecht te noemen. Ik verwacht nog wel de komende weken tot maanden slechte markten."